Τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή για το κοινωνικό μέρισμα - Τα 6 βήματα για την υποβολή αίτησης

Τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή για το κοινωνικό μέρισμα - Τα 6 βήματα για την υποβολή αίτησης

Σε λειτουργία έχει τεθεί από χτες Κυριακή το απόγευμα ο διαδικτυακός τόπος www.koinonikomerisma.gr για την υποβολή αιτήσεων για την καταβολή μερίσματος.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ο διαδικτυακός τόπος θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τα μεσάνυχτα (00.00) της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου 2017.

Το υπουργείο έχει δώσει στη δημοσιότητα και έξι βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι θα χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα.

1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας (το ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ), οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων) και μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.

3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είστε δικαιούχος ή συν-δικαιούχος. Σας προτρέπουμε να εισάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

4. Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Έγκριση -Συναίνεση]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος 2017, εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι αναλυτικά.

«Μέχρι τις 09:30 το πρωί, εγκρίθηκαν 89.900 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα»

Το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών για το αν δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Καρέλλας, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στις δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καρέλλας σημείωσε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου για το αν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος ξεκίνησε από το βράδυ που άνοιξε η πλατφόρμα. Όπως είπε, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η πλατφόρμα δέχθηκε τις πρώτες ώρες, μέχρι τις 09:30 το πρωί, περίπου 160.000 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν παραπάνω από τις μισές - 89.900 αιτήσεις.

Ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου δήλωσε, επίσης ότι υπάρχουν αρκετές αιτήσεις οι οποίες παραμένουν στο σύστημα ως μη ολοκληρωμένες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, πιθανότατα, πρόκειται για πολίτες οι οποίοι εισήλθαν στο σύστημα και είδαν ότι δεν δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα ή μπήκαν στο σύστημα, κάτι τους ζητήθηκε και έχουν αφήσει την αίτηση παγωμένη.

«Με το που θα έχουν το νέο στοιχείο, ακυρώνουν την παλιά αίτηση, μπαίνουν στην καινούργια, εντός των προθεσμιών και ολοκληρώνεται η διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Καρέλλας  παραδέχθηκε, πως υπάρχει μια ασάφεια σχετικά με το αν τα παιδιά μιας οικογένειας που είναι άνω των 18 ετών, φοιτητές σε άλλη πόλη, θεωρούνται προστατευόμενα ή φιλοξενούμενα μέλη και άρα εάν απαιτείται ή όχι να δώσουν την έγκρισή τους για την αίτηση.

Παράλληλα, ο κύριος Καρέλλας διευκρίνισε ότι αίτηση καταθέτει ο επικεφαλής μιας οικογένειας και όχι τα υπόλοιπα μέλη, ούτε οι φιλοξενούμενοι.