Τέταρτο πακέτο στήριξης των αμερικανικών επιχειρήσεων

Τέταρτο πακέτο στήριξης των αμερικανικών επιχειρήσεων

Νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για μικρές επιχειρήσεις και νοσοκομεία ενέκρινε η Γερουσία στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή.

Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά νομοσχέδιο με σκοπό  την  αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του Covid-19, που κυρίως επεκτείνει τη χρηματοδότηση μέσω δανείων με προνομιακούς όρους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το νέο  πακέτο είναι αξίας 484 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σύμφωνα με τους  New York Times ένα ακόμη πακέτο ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων προς Πολιτείες και περιφερειακές κυβερνήσεις των ΗΠΑ  είναι σε προετοιμασία.

Μέχρι στιγμής, πάνω από το 50% των επιχειρήσεων με περισσότερους από 20 υπαλλήλους οι οποίες ζήτησαν στήριξη έχουν λάβει ήδη βοήθεια, ενώ όσον αφορά το ποσοστό των μικρότερων εταιρειών είναι σαφώς μικρότερο και πέριξ του 20%.

Τo νέο πακέτο θα διανεμηθεί ως εξής: 

- 25 δισ.  δολάρια για τεστ
- 75 δισ.  δολάρια για νοσοκομεία
- 320 δισ. δολάρια για το Πρόγραμμα Προστασίας Paycheck,
- 60  δισ. δολάρια για μικρούς δανειστές
- 60 δισ. δολάρια για το ταμείο ανακούφισης  Small Business Administration , το επονομαζόμενο SBA.

Η αγορά περιμένει επίσης τις επόμενες ημέρες τις στοχευμένες προτάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά την στήριξη του σχιστολιθικού πετρελαϊκού κλάδου με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιδέες να έχουν «πέσει στο τραπέζι». Πέραν λοιπόν της συζήτησης για την επιβολή δασμών με στόχο την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των αμερικανικών εταιριών και της άμεσης επέκτασης των αποθηκευτικών χώρων, μεταξύ των ιδεών  κρατικής στήριξης του πετρελαϊκού κλάδου, είναι και η  αγορά πετρελαίου, το οποίο όμως δεν θα εξορύσσεται, αλλά θα αποτελεί ονομαστικά τμήμα των εθνικών στρατηγικών αποθεμάτων. 

Η υποστήριξη με κάθε μέσο των θέσεων εργασίας του κλάδου είναι η μέγιστη προτεραιότητα του Ντόναλτ Τραμπ, καθώς το τελευταίο που χρειάζεται ενόψει τον προεδρικών εκλογών το φθινόπωρο, είναι μια νέα πληγή στην απασχόληση.  Τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από  25 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι το 15% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, έχουν υποβάλει αίτηση για λήψη επιδόματος ανεργίας, με τις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις των αναλυτών να κυμαίνονται σε τελικά νούμερα πέριξ του 20%.

*   *   *

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.