Τέσσερις στις δέκα τράπεζες της ευρωζώνης κρύβουν κάτω από το χαλί τα κόκκινα δάνεια

Τέσσερις στις δέκα τράπεζες της ευρωζώνης κρύβουν κάτω από το χαλί τα κόκκινα δάνεια

Περίπου το 40% των τραπεζών της ευρωζώνης δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις νέες δανειακές επισφάλειες που θα προκύψουν λόγω της πανδημίας, ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ή προσπαθώντας να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, εκτιμά ο Αντρέα Ενριά, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από πέρυσι που επιβλήθηκαν τα απαγορευτικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τις τράπεζες των 19 οικονομιών του ευρώ να αναγνωρίσουν τις πιθανές ζημιές και να πάρουν επαρκείς προβλέψεις, ώστε να είναι σε θέση να τις απορροφήσουν.

Η παρότρυνση της ΕΚΤ συνοδεύτηκε με σχετική χαλάρωση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τις τράπεζες στη διαδικασία αυτή.

Παρόλο που η πλειοψηφία των τραπεζών αντιμετωπίζει τα επισφαλή δάνεια ικανοποιητικά, «δύο στις πέντε» είναι ανεπαρκείς, αποτυγχάνοντας να αναγνωρίσουν έγκαιρα τα δάνεια, που πιθανότατα δεν πρόκειται να αποπληρωθούν.

«Η πλειοψηφία των τραπεζών σε γενικές γραμμές ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες μας, όμως περίπου δύο στις πέντε τράπεζες εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις σε σχέση με αυτά που απαιτούμε», δήλωσε ο Ενριά σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Παρά την ύφεση στις οικονομίες της ευρωζώνης την περσινή χρονιά, οι τράπεζες εμφάνισαν μείωση των επισφαλών δανείων στους ισολογισμούς τους, εν μέρει βοηθούμενες από τις κρατικές εγγυήσεις και τα μορατόρια στις πληρωμές των δόσεων.

Σύμφωνα με τον Ενριά, μερικές τράπεζες απλά απέτυχαν να συμπεριλάβουν στους υπολογισμούς τους το επικείμενο τέλος της κρατικής στήριξης ή υπήρξαν διστακτικές στο να έλθουν έγκαιρα σε επαφή με τους δανειολήπτες που δυσκολεύονται, ώστε να αναδιαρθρώσουν δάνεια που είναι σε καθυστέρηση.

«Η αίσθηση μου είναι ότι υπάρχει μια τάση του περίμενε και θα δούμε. Οι τράπεζες λένε ότι δεν έχουν αρκετές πληροφορίες, οπότε ας περιμένουμε ένα μήνα και μετά ίσως αρχίσει η ανάκαμψη. Αλλά μπορεί να υπάρχουν τράπεζες που προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί».

Η ΕΚΤ έχει επιδοθεί σε βαθύ ψάξιμο της έκθεσης των τραπεζών σε επιχειρήσεις των κλάδων τροφοδοσίας και ξενοδοχείων και έπονται τα εμπορικά ακίνητα και η έκθεσή τους στον τομέα της λιανικής, τομείς που είχαν πληγεί από τα απαγορευτικά και τη στροφή στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου.

Μετά το πνιγηρό 2020, τράπεζες, όπως η Nordea στη Σκανδιναβία και η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria στην Ισπανία, παρουσίασαν μεγαλύτερη της αναμενόμενης κερδοφορία το πρώτο φετινό τρίμηνο, χάρη στις χαμηλότερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια. Ο Ενριά δεν ανέφερε συγκεκριμένες τράπεζες, αλλά συνέστησε προσοχή.

«Είναι κάπως νωρίς για να χαλαρώσουν οι προβλέψεις. Σε κανονικές υφέσεις οι τράπεζες αρχίζουν να απελευθερώνουν τις προβλέψεις όταν πλησιάζει η κορύφωση των πτωχεύσεων. Σήμερα όμως δεν έχουμε καν αρχίσει να βλέπουμε την ανάδυση των προβλημάτων με την ποιότητα του ενεργητικού».

Οι πτωχεύσεις στην ευρωζώνη μειώνονταν κάθε τρίμηνο πέρυσι σε σύγκριση με το 2019, καθώς τα μέτρα στήριξης εν μέσω πανδημίας προσέφεραν ανάσα σε πολλούς δανειολήπτες.

Ο Ενριά παραδέχτηκε ότι οι προοπτικές για την οικονομία της ζώνης του ευρώ βελτιώνονται, όπως επίσης και ότι το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ, που υπέθετε ότι γύρω στα 1,4 τρισ. ευρώ δανείων θα γύριζαν κόκκινα, είναι «πολύ λιγότερο πιθανό» σήμερα από ότι το περυσινό καλοκαίρι όταν δημοσιεύτηκε.

Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαίωσε την πρόθεση της ΕΚΤ να άρει τον Σεπτέμβριο την προηγούμενη σύστασή της στις τράπεζες να περιορίσουν τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών τους, εκτός εάν η οικονομική συγκυρία  επιδεινωθεί σημαντικά.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν θα ζητηθεί από τις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα πριν από το τέλος του 2022 ή και αργότερα, αν το πλήρες εύρος των πτωχεύσεων πάρει περισσότερο χρόνο για να αποτυπωθεί.

Οι 50 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης πήραν συνολικές προβλέψεις ύψους 135 δισ. ευρώ για να καλύψουν αναμενόμενες ζημιές από χορηγήσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P Global Ratings.

Αν η εκδήλωση των πτωχεύσεων αρχίσει αργότερα λόγω του ότι οι κυβερνήσεις έχουν επεκτείνει αρκετές φορές τα μέτρα στήριξης, τότε ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ θα επεκτείνει και αυτός το χρονοδιάγραμμα του, ανέφερε ο Ενριά.