Τέσσερις οι προσφορές για το υποβρύχιο καλώδιο Κρήτης - Αττικής

Τέσσερις οι προσφορές για το υποβρύχιο καλώδιο Κρήτης - Αττικής

Του Γιώργου Φιντικάκη

Τέσσερις προσφορές κατατέθηκαν στον διαγωνισμό για τα καλώδια της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Αττική, τον οποίο προωθεί η Ariadne Interconnector, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, εναντίον του οποίου έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα η κυπριακή κοινοπραξία Eurasia Interconnector.

-Για το πρώτο τμήμα του διαγωνισμού, που αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική (δυτικό κύκλωμα) και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική, προσφορές κατέθεσαν η ιταλική Prysmian και η γαλλική Nexans. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 255 εκατ. ευρώ.

-Οι προαναφερθείσες εταιρείες (Prysmian, Nexans) υπέβαλαν προσφορές και για το δεύτερο τμήμα του διαγωνισμού, που αφορά στο δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο (ανατολικό κύκλωμα). Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 225 εκατ. ευρώ.

-Για το τρίτο τμήμα του διαγωνισμού, που αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής (σε Κρήτη και Αττική) με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα, προσφορές κατατέθηκαν από τις Prysmian, Nexans και την ΝΚΤ που συνεργάζεται με τα Ελληνικά Καλώδια. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 115 εκατ. ευρώ.

-Για το τέταρτο τμήμα, που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, προσφορές κατέθεσαν οι εταιρίες Prysmian και Elettra. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 20 εκατ. ευρώ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η στάση που θα κρατήσει η Eurasia Interconnector, ο φορέας που έχει επιλεγεί από την Ε.Επιτροπή προκειμένου να φέρει σε πέρας όχι μόνο το σκέλος Κρήτη-Αττική, αλλά το πλήρες διευρωπαικό έργο της διασύνδεσης Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, και το οποίο με δική του πρωτοβουλία έχει ενταχθεί από το 2013 στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI), γεγονός που συνεπάγεται ανάλογη χρηματοδότηση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Eurasia σε μια κίνηση προστασίας των συμφερόντων της, προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, τα οποία εφόσον γίνουν αποδεκτά, τότε μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω καθυστέρηση τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προμήθεια των καλωδίων και των μετασχηματιστών.