Tέσσερις χρηματιστές «αποκαλύπτουν» τι θέλει η αγορά από τις κάλπες

Tέσσερις χρηματιστές «αποκαλύπτουν» τι θέλει η αγορά από τις κάλπες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ξεκάθαρο αποτέλεσμα που δε θα αφήνει σκιές, δε θα συντηρεί την αβεβαιότητα και θα δίνει ένα στίγμα για το που κατευθύνεται η κατάσταση «ζητούν» από τις κάλπες της Κυριακής τέσσερις χρηματιστές, που καταθέτουν στο Liberal την άποψή τους για το τι προσδοκούν από αυτές τις εκλογές.

Αν και είναι φειδωλοί στις εκτιμήσεις τους και δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι αυτές οι εκλογές δεν κρίνουν κυβέρνηση, άρα δεν οριοθετούν και αλλαγές σε οικονομικό επίπεδο, εντούτοις σημειώνουν πως είναι καθοριστικές, τόσο για την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη ευρύτερα.

Εν κατακλείδι σημειώνουν πως αυτές οι εκλογές θα είναι ένα μίνι… δημοψήφισμα που θα δείξει τους συσχετισμούς δυνάμεων, θα «μετρήσει» τις ισορροπίες στην κοινωνία και θα ξεδιαλύνει το τοπίο αναφορικά με το αν υπάρχει σαφής προοπτική να αλλάξουν ουσιαστικά οι πολιτικές στις επικείμενες εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν.

Αριστοτέλης Νινιός – Euroxx Χρηματιστηριακή

Ο διευθύνων σύμβουλος της Euroxx Χρηματιστηριακή Αριστοτέλης Νινιός σημειώνει με νόημα πως «η αγορά περιμένει από τις εκλογές ένα αποτέλεσμα που δε θα αφήνει σκιές και θα είναι ξεκάθαρο. Ένα αποτέλεσμα δηλαδή που δε θα κρατάει σε ομηρία την αγορά και την οικονομία, αλλά θα δίνει ξεκάθαρο μήνυμα. Η αγορά θέλει ένα αποτέλεσμα που μπορεί να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα, που θα μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία και τις επενδύσεις».

Νίκος Χρυσοχοΐδης – Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΕΠΕΥ

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Ν. Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ και αντιπρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Νίκος Χρυσοχοΐδης βάζει αυτή την περίοδο σε ένα γενικότερο πλαίσιο αβεβαιότητας και ρευστότητας, τονίζοντας ότι «αυτό που περιμένει η αγορά είναι να κλείσει ο εκλογικός κύκλος, να πάψει η αβεβαιότητα που αυτός δημιουργεί και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημειώνει πως οποιοδήποτε αποτέλεσμα έρθει η αγορά θα βρει το δρόμο της, θα το τιμολογήσει και θα προχωρήσει μπροστά. Αυτό που πρέπει να σταματήσει είναι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που είναι κάτι που κρατάει σε μια ιδιότυπη ομηρία αγορά, οικονομία και επενδύσεις. Όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτός ο εκλογικός κύκλος, τόσο το καλύτερο για την αγορά και όλη την οικονομία», τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΣΜΕΧΑ.

Βαγγέλης Χαρατσής – Beta Χρηματιστηριακή

Ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής ξεχωρίζει σε δύο επίπεδα τις εκλογές της Κυριακής. Τονίζει ότι οι εκλογές για την Ευρώπη είναι ένα ευρύτερο crash test που θα δείξει πόσο έχουν ανέβει οι ακραίες δυνάμεις, η άκρα δεξιά ή η άκρα αριστερά αλλά και ευρύτερα οι λαϊκιστές. Σημειώνει όμως ότι παρ' ότι φαίνεται πως θα ενισχυθεί η δύναμή τους, εντούτοις – κατά τα φαινόμενα – δε θα είναι τέτοια που να μπορεί να αλλάξει ή να διαφοροποιήσει τις ισχύουσες (επικρατούσες) πολιτικές της Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά, όμως, θέτει την παράμετρο του πως θα επηρεάσει η άνοδος αυτών των ακραίων στοιχείων τις επιμέρους χώρες, ξεχωριστά. Αν υπάρξει μεγάλη άνοδος ακροδεξιών, ακροαριστερών και λαϊκιστών, αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει… διασπαστικά για τις εκάστοτε κυβερνήσεις των χωρών αυτών (τύπου Ιταλία π.χ.), καθώς θα είναι σαν ψήφος εμπιστοσύνης ή αποδοκιμασίας στις εκάστοτε ευρωπαϊκές πολιτικές.

Αυτό, αναλόγως με το βαθμό που θα λάβει χώρα, ενδέχεται να φέρει ευρύτερα ρίσκα στις χώρες αυτές, να αυξήσει τα κόστη δανεισμού και να επιδεινώσει την εικόνα των ομολόγων, κάτι που νομοτελειακά θα φέρει και πτώση στα χρηματιστήρια.

Σ' ότι αφορά την Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή υποστηρίζει πως αυτές οι εκλογές μολονότι δε θα κρίνουν την κυβέρνηση, εντούτοις θα είναι κάτι σαν… δημοσκόπηση για το πως καταγράφονται οι ισορροπίες αναφορικά με τις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν σε ελάχιστους μήνες. Από το αποτέλεσμα λοιπόν των εκλογών της Κυριακής θα φανεί κατά πόσο σίγουρο είναι ότι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στις εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν.

Ηλίας Ζαχαράκης – Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «οι επικείμενες εκλογές και ειδικά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι καθοριστικό και μια πρώτη – ισχυρή – ένδειξη για το επερχόμενο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών σε λίγους μήνες».

Σημειώνει πως «η οικονομία έχει ανάγκη από σοβαρές ξένες επενδύσεις αν θέλει να ανακάμψει με σοβαρούς ρυθμούς ανάπτυξης και η προσδοκία της αλλαγής κυβέρνησης και πολιτικής την βοηθάει σημαντικά.

Σε μεγαλύτερη εικόνα, το χρηματιστήριο φαίνεται να έχει αφήσει πίσω του τις πολύ κακές αναμνήσεις και να στοχεύει σε περεταίρω άμβλυνση των στρεβλώσεων προεξοφλώντας πολιτικές και παράλληλα οικονομικές αλλαγές και - γιατί όχι - σε υπεραποδόσεις σε επιλεγμένες εταιρείες με ένα τραπεζικό κλάδο που δείχνει πως με αργά και σταθερά βήματα λύνει τα σοβαρά προβλήματα του, παρ' ότι έχει μπροστά ακόμα δρόμο να διανύσει».

Τέλος, ο κ. Ζαχαράκης θυμίζει πως η ελληνική αγορά έμεινε στο περιθώριο του παγκόσμιου bull market όλα τα τελευταία χρόνια, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό αν υπάρξουν κομβικές αλλαγές πολιτικής στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.