7ος χρόνος, ημέρα 2230η
Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021

Τέσσερα funds κατέθεσαν προσφορές για το ΔΕΔΔΗΕ – Προσδοκίες για υψηλό τίμημα

Τέσσερα funds κατέθεσαν προσφορές για το ΔΕΔΔΗΕ – Προσδοκίες για υψηλό τίμημα

Στην εποχή των μεγάλων ενεργειακών deals εισέρχεται η αγορά. Και οι τέσσερις μνηστήρες που φλέρταραν με τον ΔΕΔΔΗΕ κατέθεσαν σήμερα το απόγευμα δεσμευτικές προσφορές για την απόκτησή του. Τα τέσσερα funds που θα κονταροχτυπηθούν για την εξαγορά της θυγατρικής της ΔΕΗ είναι τα αμερικανικά CVC Capital και KKR, καθώς επίσης τα αυστραλιανά Macquarie και First Sentier. Οι προσφορές αναμένεται να ανοίξουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα και καλώς εχόντων των πραγμάτων, την επόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθεί ο προτιμητέος ανάδοχος.

Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ έχει θέσει ως ελάχιστο αποδεκτό τίμημα το 1,5 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι η λογιστική αξία της θυγατρικής της υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις της αγοράς, το τίμημα για την εταιρεία θα μπορούσε και να ξεπεράσει τα 1,7 δισ ευρώ, σενάριο που εφόσον επαληθευτεί θα αφορά μια πρωτοφανή επίδοση. Θα σημαίνει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να πουληθεί… 1,18 φορές την ρυθμιζόμενη περιουσιακή του βάση (RAB). Σημειώνεται ότι το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο για την περίοδο 2021 – 2024 ξεκινά από τα 771 εκατ. ευρώ και φτάνει στα 798 εκατ. ευρώ το 2024.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της επιχείρησης έχει δηλώσει ότι αν δεν υπάρξει ικανοποιητική προσφορά, τότε ο διαγωνισμός δεν θα προχωρήσει, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό μήνυμα προς τους συμμετέχοντες αφού δεν προβλέπεται η υποβολή βελτιωμένων προσφορών.

Αμέσως μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, πρόκειται να συγκληθεί έκτακτη ΓΣ των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει την πώληση. Στόχος είναι μέχρι το τέλους του έτους η μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ να έχει ολοκληρωθεί.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

«Η ΔΕΗ Α.Ε. ενημερώνει ότι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ, υποβλήθηκαν 4 δεσμευτικές προσφορές από τους παρακάτω συμμετέχοντες (με αλφαβητική σειρά):

CVC Capital Partners Group

First Sentier Investors Group

KKR Group

Macquarie Group

Θα ακολουθήσει ο έλεγχος των τεχνικών φακέλων των υποβληθεισών προσφορών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ Α.Ε. και στη συνέχεια το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Η ΔΕΗ Α.Ε. θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας».