Terra Creta: Ταξιδεύει τον... πράσινο «χρυσό» της Κρήτης σε 45 χώρες

Terra Creta: Ταξιδεύει τον... πράσινο «χρυσό» της Κρήτης σε 45 χώρες

Ιδρύθηκε το 2001 στην Κρήτη στοχεύοντας να δώσει στο ελληνικό λάδι την υπόσταση που του αξίζει διεθνώς και πλέον συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, διαθέτοντας μια από τις πλέον σύγχρονες καθετοποιημένες μονάδες στη χώρα, με δεκάδες διεθνή βραβεία, ενώ ταξιδεύει τον... πράσινο «χρυσό» της Κρήτης σε 45 χώρες.

Ο λόγος για την Terra Creta που μαζί με λίγες ακόμα αξιόλογες εταιρείες του χώρου προσπαθούν να κάνουν το branded Ελληνικό Ελαιόλαδο γνωστό σε όλο τον κόσμο ενάντια στις ανταγωνίστριες χώρες. Όπως τονίζουν οι τα στελέχη της, «δεν επιτρέπεται η Ελλάδα να μην είναι ταυτόσημη με το ποιοτικό αυτό προϊόν, μια και είναι η τρίτη παραγωγός χώρα ελαιολάδου στο πλανήτη»!

Παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε όλες τις κατηγορίες όπως Εξαιρετικό Παρθένο, ΠΟΠ Κολυμβάρι και Βιολογικό. Η έκθλιψη πραγματοποιείται στο σύγχρονο ελαιουργείο της εταιρείας που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της, στην καρδιά της ελαιοκομικής ζώνης της Δυτικής Κρήτης. Το ελαιουργείο είναι υψηλής δυναμικότητας, με δυνατότητα ποιοτικού διαχωρισμού του ελαιοκάρπου πριν την έκθλιψη και αυτοματοποιημένο σύστημα ιχνηλασιμότητας.

Η Terra Creta, όπως προαναφέρθηκε, εξάγει ελληνικό – κρητικό – λάδι σε 45 χώρες έχοντας μπει στις πιο δύσκολες και απαιτητικές αγορές όπως Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Αυστραλία, ενώ εσχάτως κάνει προσπάθειες να «ανοίξει» την αχανή αγορά της Κίνας. Η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά και η πιο ανερχόμενη – συγκριτικά με το μέγεθός της – παγκοσμίως. Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των Κινέζων την τελευταία 20ετία έχει αλλάξει και τις διατροφικές συνήθειες, καθιστώντας το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ως ένα από τα πλέον δημοφιλή διατροφικά προϊόντα.

Συνεργάζεται με μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης όπως τα Rewe Group Γερμανίας, τα Edeka Γερμανίας, την Amazon, τα Costco, τα Wallmart, τα Colruyt Group Βελγίου, τα System U και τα Auchan Γαλλίας, τα Mega Image Ρουμανίας κ.α.

H Terra Creta όλα αυτά τα χρόνια έχει αποκομίσει περισσότερα από 75 βραβεία σε μεγάλους διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο, ενώ πρόσφατα, στις 10 Φεβρουαρίου βραβεύτηκε στο διαγωνισμό Sol d' Oro στην Ιταλία για το ελαιόλαδο Gran Crue. Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό ελαιόλαδο βραβεύεται σε αυτόν το διαγωνισμό, ο οποίος είναι ίσως ο πιο αξιόπιστος στην Ιταλία.

On line ιχνηλασιμότητα

Από το 2007 η εταιρεία έχει αναπτύξει πρωτοπόρο σύστημα on-line ιχνηλασιμότητας, όπου ο καταναλωτής μέσω της ιστοσελίδας της μπορεί να έχει πρόσβαση σε πληθώρα στοιχείων για το προϊόν και της παραγωγικής διαδικασίας του, για κάθε παρτίδα ελαιολάδου (LOT), μέσω 6ψήφιου αριθμού που τυπώνεται σε κάθε συσκευασία. Αποκαλύπτεται επίσης η πλήρης χημική του ανάλυση, καθώς και λεπτομέρειες καταγωγής με δορυφορική απεικόνιση των ελαιώνων από τους οποίους προέρχεται το ελαιόλαδο της συγκεκριμένης παρτίδας.

O ποιοτικός διαχωρισμός, η έκθλιψη – παραγωγή ελαιόλαδου, η εφαρμογή αυστηρών ποιοτικών κριτηρίων και οι ιδιαίτερες συνθήκες που χρησιμοποιούνται βοηθούν ώστε να μείνουν αναλλοίωτα όλα εκείνα τα φυσικά χαρίσματα του φυσικού χυμού. Χαμηλές θερμοκρασίες έκθλιψης, ανοξείδωτες εγκαταστάσεις, και ελεγχόμενες συνθήκες εξασφαλίζουν ότι το ελαιόλαδο θα είναι πλούσιο σε πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά ταυτόχρονα γευστικό και ασφαλές. Όλα αυτά, η εταιρεία τα χρησιμοποιεί ως «διαβατήριο» για τις μεγάλες και απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.

Η επένδυση στο Κολυμβάρι

Σταθμός για τη μετέπειτα πορεία της εταιρείας ήταν το 2009 όταν πραγματοποίησε μεγάλη επένδυση στο Κολυμβάρι Χανίων, σε ιδιόκτητες και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Η Terra Creta είναι μία από τις λίγες εταιρείες στην Ελλάδα με καθετοποιημένη μονάδα που ελέγχει όλα τα βήματα παραγωγής, από τον ελαιώνα μέχρι το τελικό προϊόν και την εξαγωγής του. Παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε όλες τις κατηγορίες όπως Εξαιρετικό Παρθένο, ΠΟΠ Κολυμβάρι και Βιολογικό, premium, αγουρέλαιο, χαμηλής οξύτητας.

Έχει τα πλέον υψηλά στάνταρ σ' όλες τις διαδικασίες, με στόχο να διατηρούνται αναλλοίωτα όλα τα ωφέλιμα συστατικά του προϊόντος, η γεύση και το άρωμά του αλλά και η υψηλή διατροφική του αξία, ενώ από το 2015 διαθέτει και σύστημα παραγωγής αζώτου για την σταθεροποίηση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων της, τόσο στις δεξαμενές αποθήκευσης, όσο και σε κάθε συσκευασία.

Οικονομικά μεγέθη

Αναφορικά με τα οικονομικά της μεγέθη κατά τη διάρκεια του 2019, ο κύκλος εργασιών κινήθηκε πέριξ των 18 εκατ. ευρώ, μειωμένος έναντι του 2018 που ήταν στα 22 εκατ. ευρώ, λόγω της μειωμένης τιμής του λαδιού που μεταφέρεται και στο ράφι. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία έχει ως πιο δημοφιλή κωδικό της το ελαιόλαδο ΠΟΠ Κολυμβάρι, διαθέτοντας ποσότητες της τάξεως των 800 τόνων ετησίως, ενώ ανοδικά κινούνται και οι πωλήσεις του ελαιολάδου βιολογικής καλλιέργειας.