ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αποπληρώνεται το «πράσινο» ομόλογο, νέα έκδοση 150 εκατ.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αποπληρώνεται το «πράσινο» ομόλογο, νέα έκδοση 150 εκατ.

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στην αποπληρωμή του «πράσινου» ομολόγου που είχε εκδώσει προ διετίας, προχωρά από Δευτέρα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αφού πρώτα προσδιοριστούν οι δικαιούχοι, και ενώ χθες ολοκληρώθηκε η σχετική διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο Αθηνών.

Τούτο σημαίνει ότι για κάθε ομολογία ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ, ο ομολογιούχος θα λάβει συνολικό μικτό ποσό 1.029,4638 ευρώ, το οποίο αναλύεται σε 1.000 ευρώ ονομαστική αξία, σε 19,4638 ευρώ, μικτό ποσό τόκων και επιπλέον 10 ευρώ, ως μικτό ποσό προπληρωμής (bonus). 

Το συγκεκριμένο ομόλογο που είχε εκδώσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΜΑΕΧ για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ήταν το πρώτο «πράσινο» της κατηγορίας του, που εκδόθηκε στην εληνική αγορά, καθώς τα 60 εκατ. ευρώ που είχαν αντληθεί, είχαν αξιοποιηθεί για την χρηματοδότηση επενδύσεων του ομίλου στις ΑΠΕ και στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου, είναι δείγμα επαρκούς ρευστότητας και αναδεικνύει την χρηματοοικονομική ευρωστία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς μάλιστα αποπληρώθηκε το 101% του κεφαλαίου ως bonus, ενώ πληρώνονται εξ ολοκλήρου και οι τόκοι της περιόδου.   

Το επόμενο βήμα θα είναι η έκδοση ενός νέου εταιρικού ομολόγου ύψους από 120 έως 150 εκατ. ευρώ, το οποίο και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η εταιρεία, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της 5ης Ιουνίου 2019.

Στόχος είναι με τα κεφάλαια που θα αντλήσει ο όμιλος από τη νέο αυτό «πράσινο» ομόλογο  να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις στον τομέα ΑΠΕ, καθώς η εταιρεία κατασκευάζει αυτή την περίοδο καινούργια έργα συνολικής ισχύος 120 MW στην Εύβοια. Ταυτόχρονα το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή νέων έργων συνολικής ισχύος 100 MW στην Ελλάδα. 

Σήμερα ο όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.509 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική. Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία.