Αποχωρεί και η Engie από το Ιράν

Αποχωρεί και η Engie από το Ιράν

Την αποχώρησή της από το Ιράν μέχρι τον Νοέμβριο ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική εταιρεία φυσικού αερίου και παραγωγής ενέργειας Engie.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Engie, Ιζαμπέλ Κοσέρ, δήλωσε σε συνεδρίαση των μετόχων ότι η εταιρεία δεν διαθέτει υποδομές στο Ιράν αλλά ομάδες μηχανικών της εργάζονται εκεί για άλλους πελάτες.

«Έχουμε στη διάθεσή μας 180 ημέρες για να τερματίσουμε αυτές τις συμβάσεις, έτσι φτάνουμε στον Νοέμβριο. Θα το κάνουμε», είπε η Κοσέρ.

Υπενθυμίζεται, ότι με αποχώρηση από το Ιράν έχει προειδοποιήσει και η γαλλική Total, θέτοντας, έτσι, υπό αμφισβήτηση την προσπάθεια της Ε.Ε. να διασώσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να προστατεύσει τις εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ίσως ακυρώσει τη συμμετοχή της σε ένα μεγάλο έργο για την εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου εάν δεν εξασφαλίσει σύντομα την εξαίρεσή της από τις αμερικανικές κυρώσεις. Η Τεχεράνη έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα αυτό το έργο σύμβολο της επιτυχίας της συμφωνίας.

Μια τέτοια έκβαση στα πράγματα θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για τον Ιρανό πρόεδρο, Χασάν Ροχανί, ο οποίος ήλπιζε πως η υλοποίηση του έργου θα οδηγούσε στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών διεθνώς έναντι του Ιράν και θα προσέλκυε επενδύσεις.

«Η ανακοίνωση της Total είναι άσχημο σημάδι διότι δείχνει πως η ΕΕ δεν μπορεί να αναγκάσει εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους στο Ιράν επί ποινή κυρώσεων, αλλά ούτε και να προστατεύσει στ'' αλήθεια τον ιδιωτικό τομέα», επισήμανε ένας αναλυτής του Chatham House.