Τεράστιος ψηφιακός μετασχηματισμός υλοποιείται στη χώρα
Μ. Τσαμάζ

Τεράστιος ψηφιακός μετασχηματισμός υλοποιείται στη χώρα

Στο γιγάντιο όσο και πρωτοφανές στα χρονικά έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού όλης της χώρας που ότι δεν έκανε επί δεκαετίες υποχρεώνεται να το κάνει τώρα – και μάλιστα με επιτυχία – αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη Tύπου μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη συνδρομή του ομίλου ΟΤΕ σ’ όλες τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα εσχάτως επισήμανε πως «σ’ αυτή τη δύσκολη μάχη έχουμε σύμμαχο την τεχνολογία. Εμείς στον ΟΤΕ, περισσότερο από ποτέ αντιλαμβανόμαστε το βάρος αυτής της ευθύνης, να συνεχίσουν οι τηλεπικοινωνίες να είναι ένα αγαθό ζωτικής σημασίας για όλους, για το κυβερνητικό έργο, τις ευπαθείς ομάδες, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία».

Σημείωσε ότι δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα σ’ ένα δημόσιο τόσο μεγάλο και με τόσο βάθος, να δημιουργηθούν συστήματα τηλεργασίας και εξ αποστάσεως εργασίας για τόσες χιλιάδες άτομα, δίνοντας τα εύσημα στον υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Αναφέρθηκε στη συμβολή του ΟΤΕ σ’ αυτό το μετασχηματισμό, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η δημιουργία των υποδομών για το έργο τηλεργασίας 10.000 υπαλλήλων του δημοσίου, αποτελώντας το μεγαλύτερο έργο απομακρυσμένης εργασίας που έχει γίνει στη χώρα.

Ο κ. Τσαμάζ επισήμανε πως η κρίση αυτή μας βοηθάει να επιταχυνθούν οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, τόσο από την πλευρά των υπηρεσιών του κράτους που υποχρεώνονται σε δομικές αλλαγές που δεν έγιναν επί δεκαετίες, όσο και από την πλευρά των επιχειρήσεων που προσαρμόζονται ταχύτατα στις απαιτήσεις των καιρών.

Σημείωσε πως «η κυβέρνηση έχει πει ότι ο μετασχηματισμός της χώρας περνά μέσα από την ψηφιοποίηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, οπότε η τηλεργασία και οι αυτοματοποιημένες δραστηριότητες είναι στην αιχμή αυτών των μεγάλων αλλαγών. Θεωρώ πολύ μεγάλο επίτευγμα π.χ. την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την εφαρμογή λύσεων τηλεδιάσκεψης, τον τηλεφωνικό αριθμό 10306 για ψυχολογική υποστήριξη και πολλά άλλα που υλοποιήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, τόνισε.

Παράλληλα τόνισε ότι αυτές οι δομικές αλλαγές στο κράτος θα είναι το κέρδος για την επόμενη ημέρα, ενώ συμπλήρωσε ότι η χώρα έχει ισχυροποιήσει πολύ το brand της – σε μια συγκυρία που όλη η γύρω περιοχή «φλέγεται» - οπότε θα κερδίσει πολλά περισσότερα στο μέλλον, όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες.

Δεν επηρεάζονται οι επενδύσεις του ΟΤΕ

Αναφερόμενος στον όμιλο ΟΤΕ τόνισε πως μέσα σε τρεις ημέρες, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ώστε το 80% των 13.000 υπαλλήλων να εργάζεται από την ασφάλεια του σπιτιού, ενώ σημείωσε ότι η κουλτούρα διευκολύνσεων για απομακρυσμένη εργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον, ασχέτως κρίσης. Σημείωσε πως μέσα στην κρίση δεν επιβιώνει ο πιο δυνατός αλλά όποιος είναι ευέλικτος και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών.

Παράλληλα έδωσε τα εύσημα σ’ όλο τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών τονίζοντας ότι τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών της χώρας άντεξαν παρά τη σημαντική αύξηση της κίνησης, ενώ για τα δίκτυα του ΟΤΕ τόνισε πως αντέχουν και ανταποκρίνονται με απόλυτη επιτυχία στην αυξημένη κίνηση εξαιτίας των μεγάλων επενδύσεων στις υποδομές και στις επεκτάσεις δικτύου που έχουν γίνει.

Δίνοντας το στίγμα της κατακόρυφης αύξησης της χρήσης των υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών, τόνισε ότι σταθερή καταγράφεται αύξηση 50% στην ημερήσια κίνηση δεδομένων. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις υπηρεσίες διασκέδασης, video streaming και στα κοινωνικά δίκτυα. Η κίνηση φωνής καταγράφει αύξηση 45%, ενώ η κίνηση δεδομένων (data) στην κινητή αυξήθηκε κατά 90%.

Επίσης καταγράφεται τεράστια μείωση στις εφαρμογές που έχουν σχέση με κινητικότητα όπως χάρτες και πλοήγηση (λόγω της αντίστοιχης μείωσης της οδικής κίνησης), ενώ σημειώθηκε διπλασιασμός τηλεθέασης στην Cosmote TV.

Με περικοπές εξόδων θα αντιμετωπιστούν οι απώλειες

Αναφορικά με το πως θα αντιμετωπιστούν οι απώλειες που έχει ο οργανισμός είτε από το κλείσιμο των καταστημάτων, είτε έσοδα περιαγωγής λόγω πτώσης του τουρισμού, τόνισε ότι αυτό θα γίνει με περικοπές εξόδων, πλην αυτών που θα αφορούν τους εργαζομένους. Επίσης, σημείωσε ότι δεν αλλάζουν οι προβλέψεις της διοίκησης για τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) και τις ελεύθερες ταμειακές ροές, ενώ ούτε σκέψη υπάρχει για αλλαγή πολιτικής στο θέμα του μερίσματος.

Επίσης, σημείωσε πως η προσφορά του ομίλου ΟΤΕ μέχρι στιγμής και με αφορμή τη μάχη κατά του κορονοϊού ανέρχεται στα 7,5 εκατ. ευρώ, και περιλαμβάνει τις 110 κλίνες ΜΕΘ που προσφέρει, τους αναπνευστήρες, τα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού στο δημόσιο και στην στήριξη των συνδρομητών ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.