«Ελπίζουμε οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ να γίνουν πράξη»

«Ελπίζουμε οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ να γίνουν πράξη»

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την ελπίδα ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για στήριξη της πράσινης ενέργειας, διευκόλυνση των επενδυτών, και άρση κάθε παθογένειας στο χώρο των ΑΠΕ, θα γίνουν πράξη, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μανώλης Μαραγκουδάκης, κατά τη σημερινή τελετή έναρξης του Χρηματιστηρίου για την πρεμιέρα διαπραγμάτευσης του πρώτου «πράσινου» πιστοποιημένου ομολόγου που εκδίδεται στην Ελλάδα.

«Ελπίζουμε σύντομα οι διακηρύξεις της πολιτείας για ουσιαστική στήριξη των ΑΠΕ να γίνουν πράξη και να αρθούν όλα τα εμπόδια που ναρκοθετούν την προσπάθεια για μετάβαση σε μια νέα εποχή καθαρής ενέργειας, με σημαντικά οφέλη για όλους, οφέλη οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά κι εθνικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κάνοντας αναδρομή στις επιδόσεις της, και προσθέτοντας ότι όταν πριν από 22 χρόνια, το 1997, η εταιρεία έκανε τα πρώτα της βήματα στο χώρο, κανείς δεν μιλούσε για κλιματική αλλαγή, ενώ «οι περισσότεροι μας θεωρούσαν γραφικούς». 

Έχει σημασία ότι την περασμένη εβδομάδα, στην διάρκεια της δημόσιας προσφοράς για το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καταγράφηκε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, και η έκδοση υπερκαλύφθηκε 4,5 φορές, με τους επενδυτές να προσφέρουν συνολικά 684 εκατ. ευρώ. Η εταιρία άντλησε τελικά 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα και με τον αρχικό προγραμματισμό, με το επιτόκιο της έκδοσης να ορίζεται στο 2,6%.

«Θεωρούμε ότι η εμπιστοσύνη αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία μας και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες που εκφράζεται διαχρονικά», ανέφερε ο κ. Μαραγκουδάκης, σημειώνοντας ότι τα έσοδα από την έκδοση του ομολόγου - του οποίου η πιστοποίηση έγινε από τον διεθνή οργανισμό Climate Bond Initiative- θα διατεθούν για την υλοποίηση πράσινων επενδύσεων. 

Σημειωτέον ότι η εγγυήτρια του ομολόγου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναβαθμίστηκε πρόσφατα από την ICAP ως προς την πιστοληπτική της διαβάθμιση, σε Α από ΒΒ. Η διαβάθμιση Α υποδηλώνει πάρα πολύ χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ακόμα και υπό δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και επομένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραμένει σταθερά υψηλή.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί τον μεγαλύτερο ελληνικό όμιλο στον τομέα της παραγωγής καθαρής ενέργειας και τον μεγαλύτερο επενδυτή στον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Την περίοδο αυτή λειτουργεί ή κατασκευάζει περισσότερα από 1.500 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το νέο της επενδυτικό πλάνο προβλέπει για τα επόμενα χρόνια επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε νέα αιολικά πάρκα, αλλά και σε έργα αποθήκευσης ενέργειας, που θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στην Ελλάδα.