Τέλος στις ζημιές για την ΑΒΑΞ - Κέρδη 6,5 εκατ. ευρώ το 2020

Τέλος στις ζημιές για την ΑΒΑΞ - Κέρδη 6,5 εκατ. ευρώ το 2020

Επιστροφή στην κερδοφορία με σταθερό κύκλο εργασιών παρουσίασε το 2020 ο Όμιλος Άβαξ, ο οποίος παρά τις μεγάλες εξωγενείς προκλήσεις λόγω πανδημίας κατέγραψε κέρδη μετά φόρων ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ διατηρεί προοπτική σημαντικής ενίσχυσης για το 2021 βάσει του ανεκτέλεστου υπόλοιπου νέων έργων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για το 2020, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΑΒΑΞ παρά την κρίση συγκρατήθηκε σε €576,6 εκ έναντι €575,9 εκ του 2019.

Σε ενοποιημένη βάση, ο Όμιλος ΑΒΑΞ παρουσίασε κέρδος προ φόρων ύψους €3,3 εκατομμυρίων το 2020 έναντι ζημιάς €11,2 εκατομμυρίων το 2019, μετά από μία μακρά περίοδο ζημιογόνων αποτελεσμάτων.

Σε μετά φόρων βάση, ο Όμιλος το 2020 κατέγραψε κέρδος ύψους €6,5 εκατομμυρίων έναντι ζημιάς €17,6 εκατομμυρίων στο προηγούμενο έτος. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) του Ομίλου το 2020 ανήλθαν σε €61,0 εκ, έναντι €58,1 εκ στο προηγούμενο έτος.

Η θετική επίδοση του Ομίλου, τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και κερδοφορίας, μέσα σε ένα δυσμενές παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον, στηρίχτηκε στην κερδοφορία των έργων υπό εκτέλεση, κυρίως EPC ενεργειακού χαρακτήρα στο εξωτερικό, και την είσπραξη μερισμάτων από τις παραχωρήσεις.

Ο εγχώριος κλάδος της ενέργειας και των ΑΠΕ μέσω της θυγατρικής Volterra επίσης εισφέρει σημαντικά έσοδα και θετική λειτουργική κερδοφορία.

Επισημαίνεται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 έχουν επιβαρυνθεί με έκτακτες και μη οργανικές χρεώσεις λόγω διαγραφής επισφαλών απαιτήσεων και άλλων προβλέψεων ύψους €17,6 εκ, ενώ το 2019 η αντίστοιχη επιβάρυνση είχε ανέλθει σε €26,2 εκ.

Η χρήση 2020 για τον Όμιλο ΑΒΑΞ χαρακτηρίστηκε από την αύξηση της συνολικής θέσης των βασικών μετόχων, την κεφαλαιακή ενίσχυση και τον οργανωτικό μετασχηματισμό σε διοικητικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις της νέας εποχής.

Στο τέλος του 2020, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Ομίλου έφτανε το €1 δις περίπου, υποχωρώντας έναντι του προηγούμενου έτους λόγω μειωμένου ρυθμού ανάληψης συμβάσεων εντός του 2020. Λαμβάνοντας όμως υπόψη τα νέα έργα που έχουν ήδη αναληφθεί στους πρώτους μήνες του 2021 και τις εξασφαλισμένες προς υπογραφή συμβάσεις, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Ομίλου προσεγγίζει τα €2 δις περίπου.

Τέλος, σημειώνεται ότι η διοίκηση του Ομίλου προσβλέπει σε σημαντική άνοδο του όγκου κατασκευαστικής δραστηριότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα στη χώρα μας, χάρη και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της περιόδου 2021-2026 για την Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος έργων που άπτονται του κατασκευαστικού κλάδου και στηρίζεται σε ένα θεμελιωδώς διαφορετικό οικονομικό μοντέλο σε σχέση με προηγούμενα πακέτα οικονομικής στήριξης της Ελλάδος.