Τέλος στη «χρυσή δεκαετία» της γερμανικής οικονομίας

Τέλος στη «χρυσή δεκαετία» της γερμανικής οικονομίας

Συρρίκνωση, όπως αναμενόταν, εμφάνισε η οικονομία της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο του 2019, βάζοντας τέλος σε μια «χρυσή δεκαετία» και ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης οδηγείται σε ύφεση. 

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, καθώς το εξωτερικό εμπόριο επιβράδυνε την ανάπτυξη παρά την ισχυρή εγχώρια κατανάλωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis. 

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ ενισχύθηκε 0,4%. 

Η υψηλότερη ιδιωτική και κρατική κατανάλωση καθώς και οι αυξημένες επενδύσεις είχα θετική συνεισφορά στο ΑΕΠ, δεν κατάφεραν όμως να αντισταθμίσουν τις κάμψεις που σημειώθηκαν στο εμπόριο και την κατασκευαστική δραστηριότητα, με τις εξαγωγές να μειώνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις εισαγωγές.

«Τα σημερινά στοιχεία του ΑΕΠ σηματοδοτούν το τέλος μιας χρυσής δεκαετίας για τη γερμανική οικονομία. Από τα τέλη της ύφεσης του 2008/09, η οικονομία σημείωνε ανάπτυξη 0,5% κατά μέσο όρο σε τριμηνιαία βάση. Συγκεκριμένα, αναπτύχθηκε τα 35 από τα 40 τελευταία τρίμηνα», ανέφερε στο livesquawk ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING για τη Γερμανία, Carsten Brzeski. 

«Ωστόσο, πίσω από αυτά τα νούμερα κρυβόταν μια ανησυχητική τάση. Από το τρίτο τρίμηνο του 2018, η οικονομία υπήρξε σε de facto στασιμότητα, με την τριμηνιαία ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 0%», πρόσθεσε ο ίδιος. 

«Οι εμπορικές διαμάχες, η παγκόσμια αβεβαιότητα και ο κλάδος των αυτοκινήτων τελικά γονάτισαν τη γερμανική οικονομία. Εξάλλου, η αυξημένη αβεβαιότητα παρά οι άμεσες επιδράσεις του εμπορικού πολέμου, αποδυνάμωσαν το κλίμα και έπληξαν την οικονομική δραστηριότητα», υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING για τη Γερμανία.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης, το γερμανικό 10ετες bund οδηγήθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό. 

γερμανία

Επιδείνωση για τέταρτο διαδοχικό μήνα εμφάνισε και η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη ZEW, που δημοσιεύτηκαν εχθές. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW υποχώρησε στις -44,1 μονάδες από τις -24,5 μονάδες τον Ιούλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011, με τους οικονομολόγους να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για πτώση στις -28,5.

Διαβάστε ακόμα:

- Π. Αλτμάιερ: Καμπανάκι αφύπνισης και προειδοποιητικό σημάδι τα μάκρο