Τέλος σε μια διένεξη δεκαετίας- Τι προβλέπει η συμφωνία ΔΕΗ-Αλουμίνιον της Ελλάδος

Τέλος σε μια διένεξη δεκαετίας- Τι προβλέπει η συμφωνία ΔΕΗ-Αλουμίνιον της Ελλάδος

Του Γιώργου Φιντικάκη

Τέλος σε μια δικαστική διένεξη δέκα ετών δίνει η συμφωνία τιμολόγησης ρεύματος μεταξύ της Αλουμίνιον της Ελλάδας και της ΔΕΗ, την οποία και ενέκρινε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση της τελευταίας.

Ταυτόχρονα, κλείνει και ένα από τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς η συμφωνία εντάσσεται στην υποχρέωση που είχε η ΔΕΗ να συνάψει νέες συμβάσεις με τους μεγάλους βιομηχανικούς της πελάτες για τα τιμολόγια ρεύματος.

Σύμφωνα με την απόφαση που ενέκρινε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ. της εταιρείας, τα δύο μέρη πρόκειται να υπογράψουν μια 7ετή συμφωνία, που καλύπτει αναδρομικά την περίοδο από το 2014 ως σήμερα και εκτείνεται ως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Η νέα αυτή τιμή, φαίνεται να διαμορφώνεται κάτω από τα επίπεδα των 36 ευρώ η μεγαβατώρα, που είχε ορίσει το διαιτητικό δικαστήριο το 2013, αφενός επειδή έκτοτε έχουν υποχωρήσει αισθητά οι διεθνείς τιμές των καυσίμων, αφετέρου επειδή η Αλουμίνιον δεσμεύεται να προκαταβάλει στη ΔΕΗ ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα η νέα φόρμουλα τιμολόγησης της Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) από τη ΔΕΗ, διαμορφώνεται ως εξής:

-Έκπτωση 25% λόγω όγκου στην τιμή του ρεύματος.

-Έκπτωση 8% λόγω ειδικών χαρακτηριστικών.

-Πρόσθετη έκπτωση ύψους 15% επειδή η ΑτΕ θα προπληρώσει 100 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για τον πρώτο χρόνο ισχύος της σύμβασης (1/7/2016 - 30/6/2017), και έκπτωση ύψους 30% για τις καταναλώσεις καθενός από τα επόμενα έτη που θα διαρκέσει η σύμβαση.

Στην ουσία για την περίοδο 1/12014 μέχρι 30/6/2016 η τιμή προσδιορίζεται στα 36,6 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ οι παραπάνω όροι θα ισχύσουν για το διάστημα από την 1η/7/2016 έως και τις 31/12/2020.

Η σύμβαση θα περιλαμβάνει μια ρήτρα προσαύξησης της τιμής, με βάση της διαμόρφωση της τιμής του αλουμινίου στο Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου (LME).

Πηγές της ΑτΕ εξηγούν ότι με αυτή την εξέλιξη αφενός ενισχύεται η ρευστότητα της ΔΕΗ, αφετέρου οι σχέσεις των δύο εταιρειών γυρίζουν σελίδα.

Σε δήλωση του μετά την έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ο πρόεδρός της Μ. Παναγιωτάκης, ευχήθηκε στην ΑτΕ “να αξιοποιήσει τα αναμφισβήτητα οφέλη από την παρούσα συμφωνία αποδοτικά, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και στην αύξηση των θέσεων εργασίας”.

Παράλληλα, και με αφορμή τη συμφωνία με την ΑτΕ, επανέλαβε τη θέση της ΔΕΗ, ότι πρέπει να αφαιρεθεί η ενέργεια που διατίθεται στους καταναλωτές Υψηλής τάσης από το μερίδιο της αγοράς που προβλέπεται να απολέσει η ΔΕΗ υποχρεωτικά, με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές.

Ικανοποίηση στον Όμιλο Μυτιληναίος

Τη συμφωνία των δύο μερών επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή του και ο Όμιλος Μυτιληναίος, σημειώνοντας ότι προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε υπογραφή σύμβασης 7ετούς διάρκειας για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ (2014 - 2020).

"Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα εντατικών αλλά και πολύμηνων διαπραγματεύσεων των δύο μερών και κλείνει οριστικά την αντιπαράθεση ΔΕΗ – Αλουμίνιον της Ελλάδος για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπογραμμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα, με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον των δύο εταιρειών, τη συναινετική διευθέτηση προβλημάτων της ενεργειακής αγοράς και, βεβαίως, την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας".

Ο Όμιλος εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη συμφωνία η οποία "αναγνωρίζει τα ειδικά καταναλωτικά χαρακτηριστικά της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ, ταυτόχρονα, ενισχύει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σε μία δύσκολη συγκυρία.

Πάγια θέση του Ομίλου είναι η στήριξη της ΔΕΗ, διότι χωρίς τη ΔΕΗ δεν υπάρχει αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, ούτε ενεργοβόρος βιομηχανία στην Ελλάδα.

Την επανειλημμένη τοποθέτηση αυτή του Προέδρου του Ομίλου σε Γενικές Συνελεύσεις, δημόσιες τοποθετήσεις κτλ., έρχεται να επιβεβαιώσει το σκέλος της συμφωνίας που προβλέπει άμεση προκαταβολή εκ μέρους του Ομίλου, ατόκως, του ποσού των €100εκ.

Η συμφωνία επίσης προβλέπει ότι στην αρχή κάθε συμβατικού  έτους, η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα προκαταβάλλει, επίσης ατόκως, στη ΔΕΗ το 30% της ετήσιας αξίας του ρεύματος.

Υπέρ της ΔΕΗ επίσης συμφωνήθηκε και ο τελευταίος εμπορικός όρος: σε περίπτωση αύξησης των τιμών Αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου η ΔΕΗ λαμβάνει bonus στη τιμή της μεγαβατώρας. Σε περίπτωση όμως μείωσης της τιμής από τα τρέχοντα επίπεδα η ΔΕΗ δεν υφίσταται κανένα penalty.

Η αμοιβαία επωφελής και λεπτομερώς δομημένη αυτή συμφωνία, σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στις σχέσεις της ΔΕΗ –της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας –με το μεγαλύτερο πελάτη της. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και του νέου οικονομικού μοντέλου της χώρας προϋποθέτει μια διεθνώς ανταγωνιστική βιομηχανία και μια ισχυρή και υγιή οικονομικά και λειτουργικά ΔΕΗ".