Τέλος εποχής για Βερόπουλο – ανατολή νέας για METRO

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016, 08:43 - Τελευταία ενημέρωση: 16:35
-A +A
Τέλος εποχής για Βερόπουλο – ανατολή νέας για METRO

(Φωτ.: «Δημιουργείται μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας, με πάνω από 240 καταστήματα λιανικής, περισσότερα από 50 καταστήματα χονδρικής (Cash & Carry) και 9.000 εργαζόμενους, με την προοπτική να φθάσουν τους 10.000 σε ορίζοντα τριετίας», σημείωσε, ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος της METRO, που προσβλέπει επίσης στην καλή συνεργασία με τους προμηθευτές, οι οποίοι, όπως είπε, θα πρέπει τώρα να βελτιώσουν τις παροχές τους.)

Της Αντιόπης Σχοινά

«Είναι κεφάτη γυρίζει απ' τον Βερόπουλο» ήταν το μότο μιας άλλης εποχής στην όποια η αλυσίδα σουπερμάρκετ Βερόπουλος αποτελούσε σημείο αναφοράς για τα σουπερμάρκετ και θεωρούνταν από τους ισχυρότερους παίκτες αυτής της αγοράς.

Σήμερα, οι τίτλοι τέλους για την επωνυμία Βερόπουλος είναι πραγματικότητα, καθώς απότοκος της συμφωνίας με τη Metro της οικογένειας Παντελιάδη είναι η σταδιακή μετονομασία των καταστημάτων της «Βερόπουλος» σε My Market μέχρι το τέλος του 2016, ενώ η εταιρική ενοποίηση θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Την ίδια στιγμή μια νέα σελίδα ανοίγει και για τον όμιλο Metro AEBE, καθώς η συμφωνία για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Βερόπουλος στην ελληνική αγορά ολοκληρώνεται τυπικά την ερχόμενη εβδομάδα, καθιστώντας τη Metro έναν από τους μεγαλύτερους εγχώριους ομίλους στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε δια στόματος Αριστοτέλη Παντελιάδη, διευθύνοντος σύμβουλου της METRO A.E.B.E., έως το 2018, θα επενδυθούν περισσότερα από €50 εκατομμύρια για την πλήρη ανακαίνιση του δικτύου των καταστημάτων Βερόπουλος, τα οποία σταδιακά θα γίνουν My market.

Πρώτα στη λίστα

Άμεσες προτεραιότητες για τη METRO αποτελούν η διασφάλιση των θέσεων εργασίας του συνόλου των εργαζομένων της Βερόπουλος, καθώς και η αποπληρωμή στο ακέραιο των οφειλών στους προμηθευτές, με τους οποίους θα συνεχίσει να διατηρεί μία έντιμη σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας διαχρονικά. Απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει από το σύνολο των καταστημάτων της άριστες υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα.

«Θα εξοφληθούν στο ακέραιο τα χρέη της Βερόπουλος προς τους προμηθευτές»

«Δημιουργείται μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας, με πάνω από 240 καταστήματα λιανικής, περισσότερα από 50 καταστήματα χονδρικής (Cash & Carry) και 9.000 εργαζόμενους, με την προοπτική να φθάσουν τους 10.000 σε ορίζοντα τριετίας», σημείωσε, ο κ. Παντελιάδης, που προσβλέπει επίσης στην καλή συνεργασία με τους προμηθευτές, οι οποίοι, όπως είπε, θα πρέπει τώρα να βελτιώσουν τις παροχές τους, ενώ τους διαβεβαίωσε πως τα χρέη που είχε ο Βερόπουλος στην αγορά θα εξοφληθούν στο ακέραιο και χωρίς «κούρεμα» το συντομότερο δυνατό.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι πιστώτριες τράπεζες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς, όπως τόνισε, η οικονομική κατάσταση της Βερόπουλος ήταν πολύ κακή, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές να κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70 εκατ. ευρώ και τον συνολικό δανεισμό να υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ. Η ρύθμιση των δανείων με καλύτερα επιτόκια σε σχέση με τον παρελθόν αλλά και ο νέος δανεισμός που συμφωνήθηκε να χορηγηθεί για τις ανάγκες του νέου σχήματος λειτούργησαν καταλυτικά στην επίτευξη συμφωνίας. Σημειώνεται ότι από την πλευρά της METRO εισφέρθηκαν κεφάλαια ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Αλλάζουν ταμπέλα, και όχι μόνο...

Με βάση το στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί εκτός της μετονομασίας των καταστημάτων της «Βερόπουλος» σε My Market, ξεκινάει η ανακαίνιση 120 εξ αυτών αλλά και το κλείσιμο 19, τα οποία είναι ζημιογόνα και δεν έχουν προοπτικές, χωρίς ωστόσο να χαθούν θέσεις εργασίας, ενώ αλλάζει και το μοντέλο τροφοδοσίας, ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια προϊόντων και τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας και υγιεινής. Παράλληλα θα υπάρξει και διαφοροποίηση στην τιμολογιακή πολιτική καθώς άμεσα θα υπάρξει μείωση κατά 4,5% με 5% στις τιμές στα ράφια της Βερόπουλος, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα επίπεδα των My Market, με τον παράλληλο εμπλουτισμό της γκάμα των προϊόντων τους.

Επιπρόσθετα σχεδιάζεται η λειτουργία περίπου 10 νέων καταστήματων εντός του έτους αλλά και η είσοδος στην Κύπρο από το 2017, με κατάστημα χονδρικής στην περιοχή της Λεμεσού ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δικτύου που πλέον απλώνεται σε όλη την Ελλάδα, δρομολογείται η επέκταση των αποθηκών στα Οινόφυτα κατά 20.000 τ.μ., αλλά και ο εκσυγχρονισμός των αποθηκών της Βερόπουλος στον Ασπρόπυργο.

Για την αγορά της Βόρειας Ελλάδα σχεδιάζεται η ανέγερση κέντρου logistics στη Θεσσαλονίκη και ενοικίαση χώρων ψύξης.

Με τις προαναφερθείσες κινήσεις στόχος της Metro και την οικογένειας Παντελιάδη είναι το νέα σχήμα να φθάσε σε ορίζοντα τριετίας οι πωλήσεις να φθάσουν το 1,5 δισ. ευρώ και τα κέρδη να αγγίξουν τα 50 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν μακροοικονομικές εξελίξεις που θα διαταράξουν την πορεία της οικονομίας.

Σήμερα η Metro διαθέτει 67 καταστήματα σουπερμάρκετ, 47 cash&carry, απασχολεί 4.600 εργαζόμενους και για τη χρήση του 2015 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 737 εκατ. ευρώ (+5,7% έναντι του 2014) και 20,4 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη. Αντίστοιχα, η Βερόπουλος διαθέτει 179 καταστήματα, απασχολεί 4.200 εργαζόμενους και πραγματοποίησε τζίρο με 385 εκατ. ευρώ για το 2015.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα