Τέλη Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις χηρείας

Τέλη Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις χηρείας

Έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν οι διαφορές στις συντάξεις χηρείας, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης προσθέτοντας πως θα δοθούν και τα αναδρομικά σύμφωνα με τις μεταβολές που προκύπτουν από την ημέρα ψήφισής τους.

«Οι νέες συντάξεις εκδίδονται με τα όρια που υπήρχαν πριν τον νόμο Κατρούγκαλο», σημείωσε ο Ν. Μηταράκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τόνισε πως πριν τον Ιούνιο και οι συντάξεις χηρείας θα εκδίδονται αυθημερόν. Όπως είπε μάλιστα, η αρμόδια υπηρεσία έκδοσης συντάξεων έχει ενισχυθεί, με 86 άτομα προσωπικό, με στόχο την επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων.

Αναφερόμενος στο σύστημα που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για τις επικουρικές συντάξεις έκανε λόγο για ένα «εξισορροπήμενο σύστημα» και εξήγησε πως στην ουσία θα πρόκειται για μία επένδυση που θα κάνει ο εργαζόμενος, με σκοπό το «χτίσιμο» της επικουρικής σύνταξης. «Θα είναι συνδυασμός της κρατικής και της επικουρικής» ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και συμπλήρωσε πως «με τον νόμο Κατρούγκαλο δεν είναι εγγυημένη η επικουρική σύνταξη», ενώ βάσει του νέου συστήματος «βασικός πάροχος θα είναι το κράτος».

«Θα υπάρχει εύρος ηλικίας για την ανάληψη των χρημάτων που θα επενδύει ο εργαζόμενος, ώστε να λάβει την επικουρική σύνταξη», σημείωσε ο Ν.Μηταράκης, κάνοντας λόγο για ελαστικοποίηση του ορίου ηλικίας της απονομής της επικουρικής και μόνο σύνταξης.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές αφορούν τις μελλοντικές γενιές εργαζομένων και όχι τους εργαζόμενους της τρέχουσας εποχής.

«Για την παρούσα γενιά δε θα επέλθει καμία αλλαγή, θα λάβουν την επικουρική τους βάσει των προηγουμένων νόμων», είπε σχετικά.

Αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων έκανε σαφές ότι, «περιμένουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ, για να νομοθετήσουμε», τονίζοντας πως «οποιαδήποτε αναδρομικά δοθούν θα στηρίζονται στις αποφάσεις του ΣτΕ».

Όσο αφορά την έκδοση σύνταξης μετά την εκκαθάριση χρεών που θα προκύψει από την υπαγωγή ασφαλισμένων στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για το «κλείδωμα» της σύνταξης μέχρι να προκύψει η εκκαθάριση.

«Πολιτική μας η στήριξη πλήρους απασχόλησης» 

Στο ζήτημα της ευέλικτης μορφής απασχόλησης επικεντρώνεται η πολιτική του υπουργείου Εργασίας, καθώς όπως δήλωσε ο υφυπουργός, «βασική πολιτική μας είναι η στήριξη της πλήρους απασχόλησης».

Προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο θα δώσει «κίνητρα για την πλήρη απασχόληση και αντικίνητρα για την ημιαπασχόληση».

Επιπλέον, συνεχίζονται οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας, καθώς και η επιβολή προστίμων, καθώς όπως είπε ο ίδιος, αποτέλεσε «πρωταρχική επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου η αύξηση των ελέγχων».

«Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ποιοτικές θέσεις εργασίας, με μισθούς πολύ πάνω από τον κατώτατο μισθό», είναι ο βασικός στόχος του υπουργείου, κατέληξε ο Νότης Μηταράκης.