Τέλη κυκλοφορίας 2020 μέσω Taxinet - Πρόστιμα και διαδικασία πληρωμής

Τέλη κυκλοφορίας 2020 μέσω Taxinet - Πρόστιμα και διαδικασία πληρωμής

Στο Taxisnet είναι πλέον αναρτημένα τα τέλη κυκλοφορίας για το 2020, με τους ιδιοκτήτες οχημάτων να καλούνται να πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.380 ευρώ, μέχρι τις 31/12/2019. Ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας γίνεται είτε με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είτε βάση των κυβικών του κινητήρα και το έτος ταξινόμησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τέλη κυκλοφορίας βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2019, ενώ οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοσθούν από το 2021 σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία.

Τα πρόστιμα

Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής των τελών κυκλοφορίας ως τις 31/12/2019, η επιβάρυνση των ιδιοκτητών των οχημάτων πέρα από τα τέλη θα επιβαρυνθούν επιπρόσθετα ως εξής: 

  • 100% των τελών εάν το όχημα είναι δίκυκλο, τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.
  • 50% των τελών εάν το όχημα είναι επιβατικό ΔΧ, φορτηγό ή λεωφορείο.
  • 30 ευρώ εάν τα τέλη κυκλοφορίας είναι μικρότερα των 30 ευρώ.

Πώς θα εκτυπώσετε τα τέλη κυκλοφορίας μέσω Taxinet

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει αρχικά να επισκεφθούν την ιστοσελίδα «aade.gr» της ΑΑΔΕ στο Taxinet.gr και να «πατήσουν» την ηλεκτρονική εφαρμογή των τελών κυκλοφορίας. Οι χρήστες εισερχόμενοι θα δουν την παρακάτω εικόνα:

Εν συνεχεία οι χρήστες θα επιλέξουν «ΕΙΣΟΔΟΣ» και κατόπιν καλούνται να συμπληρώσουν το ΑΦΜ και τον Αριθμό Κυκλοφορίας του οχήματος, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Ακολούθως πρέπει να επιλέξουν «αναζήτηση» οπότε θα εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση». Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και οι ιδιοκτήτες ΙΧ μπορούν να εκτυπώσουν και να κατεβάσουν τη φόρμα με το τι θα πληρώσουν για τα τέλη κυκλοφορίας 2020.

Εξάλλου, για όσους δεν επιθυμούν να καταβάλλουν το απαιτούμενο ποσά για τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, μπορούν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας στις κατά τόπους ΔΟΥ, με απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα πλέον να τελεί σε ακινησία.