Τελευταία ευκαιρία για «κόκκινα δάνεια» και οφειλέτες

Τελευταία ευκαιρία για «κόκκινα δάνεια» και οφειλέτες

Της Μαρίας Α. Ζιαζιά

Με τον ερχομό του Σεπτεμβρίου καταφθάνει και το νέο «κύμα» πλειστηριασμών κατόπιν πολύμηνης αναστολής τους, αφενός εξαιτίας προεκλογικής περιόδου και αφετέρου λόγω παύσης των πλειστηριασμών κατά τον μήνα Αύγουστο.

-Μόνη λύση και ευκαιρία διάσωσης της κύριας κατοικίας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας.

Η διαδικασία πλέον είναι αυτοματοποιημένη και όλα τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά βρίσκονται ανηρτημένα σε ηλεκτρονική μορφή στην πλατφόρμα. Όλα πλην ενός, του Πιστοποιητικού Βαρών, το οποίο απαιτείται να προσκομίζει ο ίδιος ο οφειλέτης αφού πρωτίστως το λάβει από το Υποθηκοφυλακείο.

Το πρόβλημα και το οξύμωρο ωστόσο στην εν λόγω κατάσταση εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα Υποθηκοφυλακεία καθυστερούν αρκετά στην έκδοση του, αγγίζοντας μάλιστα και το διάστημα 6 μηνών, ενώ η πλατφόρμα προστασίας παύει να ισχύει τέλος του τρέχοντος έτους, σε 4 μήνες δηλαδή! Το συγκεκριμένο τροχοπέδη παύει βέβαια να ισχύει, διότι άμεσα δε θα απαιτείται η προσκόμιση του ως άνω δικαιολογητικού με συνέπεια, χιλιάδες αιτήσεις που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής να προχωρήσουν και εν τέλει να ολοκληρωθούν, στοχεύοντας σε κάθε περίπτωση την επίτευξη των προσδοκιών τραπεζών και κυβέρνησης για ρύθμιση δανείων που αντιστοιχούν σε 180.000 κόκκινους δανειολήπτες.

Δέον να αναφερθεί, ότι τα κριτήρια υπαγωγής δεν καθιστούν ευέλικτη και ελπιδοφόρα την ρύθμιση για πλείστους δανειολήπτες, καθώς μετά το πέρας ετών κατά την διάρκεια των οποίων αδυνατούσαν να αποπληρώσουν το δάνειο τους, το εναπομείναν χρέος ξεπερνά κατά πολύ το όριο των 130.000 που ετέθη ως ανώτατο ποσό οφειλής συμπεριλαμβανομένων τόκων και τυχόν εξόδων εκτέλεσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον – σαφέστατα και προβληματισμό- παρουσιάζει μεταξύ άλλων η περίπτωση χορήγησης δανείου σε ξένο νόμισμα καθώς ο καθορισμός της τελικής οφειλής πραγματοποιείται με βάση την ισοτιμία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής στην πλατφόρμα και όχι εκταμίευσης του ποσού και άρα αναμφίλεκτα επανέρχεται το ζήτημα χορήγησης δανείων σε ελβετικό φράγκο και το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε μεγάλο μερίδιο δανειοληπτών με την αλλαγή της ισοτιμίας.

-Νέα ρύθμιση : Κρατική επιδότηση δανείου

Εισάγεται δε για πρώτη φορά η κρατική επιδότηση δόσης, με το ποσοστό της επιδότησης να διαμορφώνεται με βάση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, όσον αφορά τα νοικοκυριά, ενώ και για τους επαγγελματίες ορίζονται εισοδηματικά κριτήρια.

Ειδικότερα, για μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 3.125 ευρώ, το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% για στεγαστικά δάνεια ή άλλους τύπους δανείων, για τα επιχειρηματικά το ποσοστό είναι σταθερό στο 30 τοις εκατό αλλά και στις ήδη υπάρχουσες προτάσεις των τραπεζών όπως αυτές προέκυψαν τις προηγούμενες ημέρες, , το ποσοστό επιδότησης κυμάνθηκε στο 40% και 50% αντιστοίχως.

-Εντοπισμός στρατηγικών κακοπληρωτών

Παράλληλα, με μεγαλύτερη προσμονή αναμένουν το προσεχές διάστημα οι συνεπείς δανειολήπτες τη ρύθμιση για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την παύση “εκμετάλλευσης” και κατάχρησης του προστατευτικού πλαισίου του νόμου από τους τελευταίους αλλά και την επιβράβευση όλων εκείνων που κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να κατορθώνουν να αποπληρώνουν την μηνιαία δόση τους ταυτοχρόνως με τις υπεράριθμες απαιτήσεις που είχε επιβαρυνθεί η προϋπολογισμός του νοικοκυριού τους.

Επιπροσθέτως, νέα φθινοπωρινή μαζική εξωδικαστική πρόσκληση αναμένεται να σταλεί εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων προς δανειολήπτες είτε καταναλωτικών είτε στεγαστικών δανείων. Στην πρώτη περίπτωση θα υπάρξει γενναίο «κούρεμα» φθάνοντας το 80 %, καθώς βασικός και κυρίαρχος στόχος είναι να μειωθούν και να απαγκιστρωθούν από τους ισολογισμούς των τραπεζών δάνεια, τα οποία δε θα εισπράττονταν ποτέ.

Κατόπιν των ανωτέρω, όλα συνηγορούν πως ο Οκτώβριος θα είναι μήνας «πλούσιος», τουλάχιστον από πλευράς ρυθμίσεων –εξωδικαστικών και μη-, προτάσεων και αποτελεσμάτων.