Τελεσίγραφο της ΕΚΤ στην ιταλική Banca Carige

Τελεσίγραφο της ΕΚΤ στην ιταλική Banca Carige

Ατελείωτα μοιάζουν τα τραπεζικά προβλήματα της Ιταλίας καθώς μετά την αρχαιότερη τράπεζα στον κόσμο Banca Monte dei Paschi di Siena και τις δύο τράπεζες του Veneto (Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί την Banca Carige να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια ή να συγχωνευτεί με κάποιο άλλο τραπεζικό ίδρυμα.

Από το περσινό καλοκαίρι, όταν οι ιταλικές τράπεζες προκαλούσαν πονοκέφαλο στην ΕΚΤ σχετικά με τους κανόνες του bail-in, η Banca Carige, η οποία εδρεύει στη Τζένοα, θεωρούνταν η επόμενη υποψήφια στη μακριά λίστα με τις ιταλικές τράπεζες που θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι της κεφαλαιακής ενίσχυσης ή της συγχώνευσης.

Χθες, η Banca Carige ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ της ζήτησε ένα σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης για να καλύψει τα κατώτατα όρια των σχετικών δεικτών, την ώρα που η τράπεζα προσπαθεί να ξεπεράσει μία σοβαρή διοικητική κρίση.

Η ΕΚΤ, μάλιστα, διεμήνυσε στην Banca Carige ότι το κεφαλαιακό πλάνο θα μπορούσε να καταρτιστεί αργότερα στην περίπτωση που η τράπεζα από τη Τζένοα αποφασίσει να συγχωνευτεί με κάποιο άλλο όμιλο. Σημειώνεται ότι η Banca Carige έμεινε χωρίς πρόεδρο και αντιπρόεδρο τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ακόμη δύο μέλη του διοικητικού της συμβουλίου αποχώρησαν, λόγω των έντονων διαφωνιών με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας.

Τα τραπεζικά προβλήματα της Ιταλίας αναδεικνύουν το πολύ δύσκολο έργο που έχει μπροστά της η ΕΚΤ, στην προσπάθειά της να θωρακίσει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο απέναντι σε μια νέα κρίση. Οι κανόνες της ευρωτράπεζας συχνά δοκιμάζονται καθώς το δαιδαλώδες τραπεζικό περιβάλλον της Ιταλίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το υφιστάμενο πλαίσιο κανόνων από τη στιγμή που χρειάζεται να γίνουν προβλέψεις για μία σειρά εξαιρέσεων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα όσα έχουμε δει στην Ιταλία και τα όσα αναμένεται να δούμε τους επόμενους μήνες και χρόνια, αποδεικνύουν ότι οι υφιστάμενοι αυτοματισμοί δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της ιταλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, τη στιγμή που Ντι Μάιο και Σαλβίνι έχουν διαφορετικές... απόψεις για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου σε σύγκριση με τις Βρυξέλλες.

(φωτογραφία AP)