Τελεσίγραφο Κομισιόν για ΛΑΡΚΟ - Επιστρέψτε σε δύο μήνες 136 εκατ. ευρώ

Τελεσίγραφο Κομισιόν για ΛΑΡΚΟ - Επιστρέψτε σε δύο μήνες 136 εκατ. ευρώ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την απειλή νέας παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αντιμετωπίζει η Ελλάδα αν μέσα σε δύο μήνες, δηλαδή έως τα τέλη Μαρτίου, η ΛΑΡΚΟ δεν έχει επιστρέψει 135, 8 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν θεωρηθεί αμετάκλητα ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Αυτό είναι το συμπέρασμα σημερινής ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποφάσισε την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής προς την Ελλάδα, επισημαίνοντάς της ότι παρά το γεγονός ότι έχει καταδικαστεί εδώ και καιρό από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς τη ΛΑΡΚΟ, δεν έχει κάνει το παραμικρό για να τις ανακτήσει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αν η χώρα δεν τηρήσει τη διορία των δύο μηνών που τις δίνει η Κομισιόν για να επιστρέψει τα χρήματα, τότε εκείνη θα την παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας την επιβολή υψηλού οικονομικού προστίμου και οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας.

Στην πράξη η σημερινή εξέλιξη ανοίγει την πόρτα για άμεσες αποφάσεις για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, όπως για παράδειγμα η αποκρατικοποίηση της προβληματικής νικελοβιομηχανίας, αφού το ταμείο της τελευταίας είναι άδειο και η υποχρέωση επιστροφής 135 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο συνεπάγεται άμεσου λουκέτου.

Εδώ και καιρό, παρότι η απειλή νέας παραπομπής ήταν ορατή, η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό προκειμένου να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της ΛΑΡΚΟ και σε ένα σχέδιο εξυγίανσης και μερικής ιδιωτικοποίησης, που εφόσον εγκρίνονταν από τις Βρυξέλλες, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει τη σημερινή δυσμενή εξέλιξη.

Των παραπάνω είχε προηγηθεί απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου στις 9 Νοεμβρίου 2017 που καταδίκασε την Ελλάδα για μη συμμόρφωση σε απόφαση του 2014 να ανακτηθούν από το ελληνικό Δημόσιο οι ενισχύσεις ύψους 135,8 ερκατ. Ευρώ από τη ΛΑΡΚΟ.

Είναι μια υπόθεση για την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταφέρει να έρθει σε συμβιβασμό με τος Βρυξέλλες υπό τον όρο ότι θα προχωρούσε σχέδιο για εκκαθάριση της εταιρείας και πώληση των παγίων με δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς.

Η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε την προηγούμενη συμφωνία και από το 2015 και μετά διακηρύσσει ότι η ΛΑΡΚΟ θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους και θα εξυγιανθεί. Τελικά τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη και όχι μόνο η Ελλάδα βρίσκεται για δεύτερη αφορά αντιμέτωπη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και η ίδια η ΛΑΡΚΟ είναι πιο κοντά από ποτέ στο λουκέτο ενώ τα χρέη της προς τη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν αναμένεται να εισπράξει ποτέ η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Photo by AP