Τελειώνει το μαρτύριο των συνταξιούχων, αρχίζει το δράμα των φορολογουμένων

Τελειώνει το μαρτύριο των συνταξιούχων, αρχίζει το δράμα των φορολογουμένων

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Το σημερινό EuroWorkingGroup θα προσπαθήσει να κλείσει το κεφάλαιο «Συντάξεις στην Ελλάδα» με μια συμβιβαστική πρόταση που δεν θα χρειαστεί να φτάσει μέχρι τους υπουργούς του Εurogroup. Ουδείς στην Ευρώπη θέλει τώρα να ασχοληθεί με τον ελληνικό προϋπολογισμό, την ώρα που εκκρεμεί η «ιταλική κρίση» και η σύνοδος Κορυφής για να υπογραφεί η συμφωνία για το Brexit, πιθανότατα στις 25 Νοεμβρίου.

Ενώ όμως η κυβέρνηση έχει την ψευδαίσθηση του «θριάμβου» στο θέμα των συντάξεων, οι Έλληνες στο σύνολό τους θα διαπιστώσουν αμέσως την πικρή γεύση της βαριάς φορολογίας και της διεθνούς απομόνωσης.

Οι περιβόητες εξαγγελίες Τσίπρα της ΔΕΘ θα ψαλιδιστούν όσο χρειάζεται και -για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους- θα «απλωθούν» στον χρόνο ώστε να μην θεωρηθούν ως «πισωγύρισμα».

Η Ελλάδα, παρουσιάζοντας ένας θηριώδες υπερπλεόνασμα 4,5% για το 2018, υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να φορολογεί βάναυσα ότι κινείται και ότι παράγει στη χώρα ώστε να εξασφαλίσει τους αριθμούς που δεν δημιουργούν πρόβλημα στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, μέχρι τουλάχιστον τις επόμενες εκλογές.

Οι αγορές ωστόσο δεν σκέπτονται «πολιτικά» και τιμωρούν αυστηρά οτιδήποτε φέρει Ελληνικό όνομα. Μεγάλες συμφωνίες χρηματοδότησης ελληνικών επιχειρήσεων αναστέλλονται, εμπορικές συναλλαγές αναβάλλονται, επενδυτικά σχέδια ακυρώνονται.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αντλήσει 7 δισ. ευρώ από τις αγορές για να επικυρώσει την «έξοδο από τα Μνημόνια».

Ο στόχος αυτός δεν επετεύχθη φέτος επομένως μετατέθηκε για το 2019. Το ελληνικό spread (η διαφορά κόστους δανεισμού Ελλάδας-Γερμανίας) ήδη έχει εκτοξευθεί στις 413,3 μονάδες βάσης, δηλαδή η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκιο άνω του 4,5%. Αντιθέτως το spread της «ανυπάκουης Ιταλία» διατηρείται στις 310 μονάδες βάσης (δηλαδή 3,1% ακριβότερα).

Η Ελλάδα θα προσπαθήσει με «μικρές προστατευμένες» εκδόσεις ομολόγων να καλύψει το στόχο, προσφέροντας υψηλότερες προμήθειες στους θαρραλέους επενδυτές θα βγάλουν εύκολα κέρδη χωρίς κίνδυνο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα τιμωρήσουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθυστερώντας όσο χρειάζεται -για να τηρήσουν τα «προεκλογικά» τους «προσχήματα»- την εκταμίευση του περίπου 1 δισ. που δικαιούται η Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού, από τα κέρδη των Ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών επί των Ελληνικών ομολόγων.

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την χαοτική κατάσταση στην Ευρωζώνη αυτή την εποχή για να δημιουργήσει μια «ωραία κατάσταση» στο εσωτερικό παρουσιάζοντας ως «νίκη» το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσει ότι η νίκη ήταν Πύρρειος…