Tefficient: Αποκλιμακώνεται το κόστος χρήσης κινητού στην Ελλάδα

Tefficient: Αποκλιμακώνεται το κόστος χρήσης κινητού στην Ελλάδα

Φέρνει καρπούς η πολιτική Μητσοτάκη-Πιερρακάκη στα gigabytes (Gb) της κινητής. Αν και η χώρα έχει αρκετό δρόμο να διανύσει ακόμη, φαίνεται ότι η συνεργασία της κυβέρνησης, με την ρυθμιστική αρχή και τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, φέρνουν χειροπιαστά αποτελέσματα. 

Πρωτίστως, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Tefficient, η Ελλάδα ξεκόλλησε από την τελευταία θέση που βρίσκονταν στην κατανάλωση gigabytes ανά κάρτα SIM. Πλέον με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου 2020 η Ελλάδα εμφανίζει να καταναλώνει (μηνιαίως) 2,3 gigabytes ανά κάρτα SIM η οποία την κατατάσσει στην 40η θέση μεταξύ 44 ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη. 

Η θέση δεν είναι κολακευτική για την Ελλάδα, αλλά σίγουρα είναι καλύτερη από την 44η θέση που κατείχε έξι μήνες πριν, με βάση δηλαδή τα αντίστοιχα στοιχεία του 2019. Πίσω από την Ελλάδα στην συγκεκριμένη αξιολόγηση βρίσκεται ο Καναδάς με 2,3 Gb ανά SIM (και ανά μήνα), η Πορτογαλία με 2,0 Gb, το Βέλγιο με 1,8 Gb και η Γερμανία με 1,7 Gb, οι οποίες μαζί με εκείνη της Ελλάδας, θεωρούνται οι πιο ανώριμες αγορές. 

Σύμφωνα με την Tefficient η Ελλάδα μέσα στο 2020 έκανε ένα σημαντικό άλμα. Σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση gigabytes κινητής τηλεφωνίας μεταξύ των 44 χωρών της μελέτης. Συγκεκριμένα η χρήση gigabytes ανά SIM αυξήθηκε κατά 86%. Η επίδοση αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη, έχοντας ως πρώτη καλύτερη εκείνη της Κροατίας. Στη χώρα αυτή το α’ εξάμηνο του 2020 η αύξηση της χρήσης υπερδιπλασιάστηκε (+128%). Σημαντική επίδοση σημείωσε ακόμη η Σιγκαπούρη (+79%) και η Λιθουανία (+67%). Η χαμηλότερη αύξηση επιτεύχθηκε στην Ολλανδία (+16%).

Το πιο σημαντικό είναι ότι η αύξηση της χρήσης στην Ελλάδα έγινε χωρίς αύξηση του κόστους κτήσης. Tα στοιχεία της Tefficient δείχνουν μείωση του κόστους ανά gigabyte μέσα στους πρώτους έξι μήνες του περασμένου έτους κατά 46%. Αυτό δεν σημαίνει ότι η μειώθηκαν οι χρεώσεις, αλλά ότι στο ίδιο κόστος κτήσης προσφέρθηκε μεγαλύτερη χρήση. 

Αυτό είναι κάτι που διακρίνεται και στο «χριστουγεννιάτικο δένδρο» που δημιουργεί η Tefficient, ένα γραφικό όπου παρουσιάζεται η αύξηση ή τη μείωση του μέσου μηνιαίου εσόδου ανά κάρτα SIM (ARPU) σε συνδυασμό με την κατανάλωση των gigabytes ανά SIM. Για την Ελλάδα η ποσοστιαία μεταβολή του ARPU μέσα στους έξι πρώτους μήνες είναι σχεδόν μηδενική.

Η υποχώρηση του κόστους ανά gigabyte χρήσης στην Ελλάδα κατά τους έξι πρώτους μήνες του 2020, ήταν η τρίτη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της μελέτης. Πρώτη στην αποκλιμάκωση του κόστους εμφανίζεται η Κροατία (-58%) και δεύτερη η Σιγκαπούρη (-56%). Εν γένει το κόστος της χρήσης gigabytes υποχωρεί, όπως έδειξε και ο τίτλος της μελέτης της Tefficient για το 2019 η οποία ήταν «Η οικονομία των giga: 58% περισσότερα gigabytes έφεραν 0,4% περισσότερα έσοδα».

Όλα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα το κόστος χρήσης του Internet μέσω κινητού παραμένει αυξημένο. Παράλληλα δείχνει ότι το κόστος των gigabyte σαφώς αποκλιμακώνεται. Μάλιστα η αποκλιμάκωση αυτή ξεκίνησε το 2019 αλλά είχε μικρότερη ένταση απ’ ότι το 2020. Στη διάρκεια του 2019, σύμφωνα με την Tegfficient το κόστος χρήσης ανά gigabyte υποχώρησε κατά 35%. Ωστόσο η μείωση αυτή, σύμφωνα με την εταιρεία είχε συνοδευθεί με μικρή αύξηση του ARPU κατά 7%. Φαίνεται επομένως ότι οι εκκλήσεις (ή απειλές) που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Νοέμβριο του 2019 σε συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ), σχετικά με την αναγκαιότητα αποκλιμάκωσης του κόστους χρήσης της κινητής, έπιασαν τόπο. 

«Προβα» για απεριόριστη χρήση

Αλλά και οι εταιρείες είχαν ανταλλάγματα από την υπόθεση αυτή. Κατ’ αρχάς έλαβαν τις συχνότητες των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, με ικανοποιητικό τρόπο. Συγκεκριμένα διατέθηκαν άμεσα -με δεδομένο μάλιστα την πανδημική κρίση- και σε ικανοποιητικό τίμημα. Η κυβέρνηση απλά δεν επιδίωξε την μεγιστοποίηση του ανταλλάγματος για τις συχνότητες. Το δεύτερο και πιο σημαντικό, είναι ίσως η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση «ασπάζεται» στην πράξη το δόγμα «πρώτα οι επενδύσεις».

Ετσι οι τρεις πάροχοι Cosmote, Vodafone και Wind, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Μητσοτάκη. Πέρα από το να αυξάνουν τα gigabytes στα διάφορα προγράμματα, άρχισαν για τα καλά να κάνουν συχνά πυκνά, «πρόβες» απεριόριστης χρήσης δεδομένων. Για παράδειγμα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων άνοιξαν για 10 ημέρες, και μάλιστα της επιλογής του χρήστη, την απεριόριστη χρήση. 

Η Cosmote και η Vodafone είχαν την καλύτερη προσφορά, αφού την διέθεσαν σε όλους τους πελάτες τους. Μάλιστα επέτρεπαν την ενεργοποίηση της προσφοράς από το χρήστη σε όποια ημερομηνία επέλεγε ο ίδιος. H Vodafone αρχικά απευθύνθηκε στην αγορά της καρτοκινητής (CU), αλλά στη συνέχεια ακολούθησε το μοντέλο της Cosmote, ανοίγοντας την προσφορά σε όλους.

Η Wind έδινε την ίδια προσφορά αλλά η απεριόριστη χρήση αφορούσε συγκεκριμένη χρονική περίοδο το δεκαήμερο 24 Δεκεμβρίου - 3 Ιανουαρίου. Η Vodafone επίσης πραγματοποίησε τη ρελάνς, να προσφέρει για τρεις μήνες απεριόριστη χρήση δεδομένων σε όσους πελάτες της έχουν κινητά τηλέφωνα 5ης γενιάς. 

Όλα δείχνουν ότι η αγορά κινείται προς την δημιουργία πακέτων απεριόριστης χρήσης καθώς το 5G, λύνει το θέμα της χωρητικότητας των δικτύων και την καθιστά, θεωρητικά, άπειρη.

--