ΤΕΕ: Τρεις λύσεις χωρίς κόστος για συγκεκριμένες παθογένειες στα δημόσια έργα

ΤΕΕ: Τρεις λύσεις χωρίς κόστος για συγκεκριμένες παθογένειες στα δημόσια έργα

Λύσεις για τις χρόνιες παθογένειες του τρόπου παραγωγής και εκτέλεσης των δημοσίων έργων στη χώρα, πρότεινε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, εστιάζοντας στις υπερβολικές εκπτώσεις, στους χρόνους εξέτασης των δικαστικών προσφυγών, αλλά και στην υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών στους δήμους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι συγκεκριμένες προτάσεις για τα δημόσια έργα «που μπορούν γρήγορα να εφαρμοστούν, δεν κοστίζουν και μπορούν άμεσα να βοηθήσουν στον δρόμο της αληθινής ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση της ανεργίας».

Ειδικότερα, ο κ. Στασινός πρότεινε την εφαρμογή ενός δυναμικού αλγορίθμου που θα περιλαμβάνει το πραγματικό κόστος, το οποίο θα προέρχεται από τιμές παρατηρητηρίου από τις προσφορές των διαγωνιζομένων και ενδεχομένως και από άλλους παράγοντες. Όπως εξήγησε, αυτός ο δυναμικός (μη σταθερός) αλγόριθμος, θα δίνει την μέγιστη έκπτωση πέρα από την οποία δε θα γίνονται δεκτές οι προσφορές. «Ο αλγόριθμος θα είναι δυναμικός για να μην προσδιορίζεται εκ των προτέρων η μέγιστη έκπτωση, όπως γίνονταν με τον μαθηματικό τύπο. Έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες εκπτώσεις».

Πρότεινε επίσης τη μείωση των σταδίων των προδικαστικών και δικαστικών προσφυγών, και παράλληλα δυνατότητα εξέλιξης των διαγωνισμών όταν παρέρχεται ένα διάστημα, με την υποχρέωση να εφαρμοστούν οι όποιες αποφάσεις εκδοθούν από τα δικαστήρια. Όπως είπε, πρέπει «να δίνεται υποχρεωτικά προτεραιότητα σε δικαστήρια που αποφασίζουν για μελέτες και έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ώστε να μην χάνονται ευρωπαϊκοί πόροι».

Τέλος, πρότεινε την εκχώρηση αρμοδιοτήτων των δημοσίων υπηρεσιών σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει. Όπως ανέφερε, θα μπορούσαν «να εγκριθούν περιβαλλοντικοί όροι για έργα μέχρι κάποιο συγκεκριμένο μέγεθος, από ελεύθερο επαγγελματία καταχωρημένο σε μητρώο μετά από ηλεκτρονική κλήρωση, όπως πετυχημένα γίνεται στους ελεγκτές δόμησης. Επίσης, να μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιος δήμος ελεύθερους επαγγελματίες από μητρώο που θα υπογράφουν προμελέτες ωρίμανσης για την ένταξη στο ΕΣΠΑ. Να μπορεί να αναθέτει σε ελεύθερους επαγγελματίες από μητρώο με δικαίωμα υπογραφής την επίβλεψη έργων». Και πρόσθεσε: «καλώς ή κακώς ούτε οι δήμοι έχουν μηχανικούς για να κάνουν τη δουλειά τους, ούτε οι μηχανικοί έχουν δουλειά. Μήπως με μία κίνηση θα λύσουμε και τα δύο προβλήματα αλλά και το πρόβλημα της άμεσης απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων;» αναρωτήθηκε.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κατέθεσε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του για το σύστημα παραγωγής και εκτέλεσης των μελετών και των έργων του Δημοσίου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ)».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ