ΤΕΕ Μακεδονίας: Σημαντικές οι καθυστερήσεις σε διαδικασίες προγραμμάτων του ΕΣΠΑ

ΤΕΕ Μακεδονίας: Σημαντικές οι καθυστερήσεις σε διαδικασίες προγραμμάτων του ΕΣΠΑ

Σημαντικές καθυστερήσεις και έντονη γραφειοκρατία σημειώνονται σε κρίσιμους για τους μηχανικούς τομείς, όπως τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020, για κάποια από τα οποία δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες εκταμίευσης, όπως υποστηρίζει η διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), σε επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση. Με την επιστολή, η διοικούσα επιτροπή ζητά τη συμβολή του κ.Χαρίτση για την επιτάχυνση των διαχειριστικών διαδικασιών, αλλά και τον προγραμματισμό συνάντησης με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για την 82η ΔΕΘ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, μέχρι σήμερα σε τρεις δράσεις του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, στις οποίες έχουν ενταχθεί εκατοντάδες μηχανικοί- μέλη του ΤΕΕ/ΤΚΜ (ειδικότερα στο πρώτο), δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εκταμίευσης των κονδυλίων. Πρόκειται για τις δράσεις «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» και «Ενίσχυση Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους είσοδο τους στις νέες αγορές».

Επίσης, υποστηρίζει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, σημειώνονται συνεχείς καθυστερήσεις και γραφειοκρατία στις διαδικασίες ένταξής τους καθώς και στις διαδικασίες ελέγχου του έργου τους, για όσα έργα είναι ώριμα προς υλοποίηση. Χαρακτηριστικά αναφέρονται -μεταξύ άλλων- οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», όπου -σύμφωνα πάντα με τον ΤΕΕ/ΤΚΜ- δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου δικαιολογητικών για την οριστική ένταξη μηχανικών, οι οποίοι βρίσκονται στον προσωρινό κατάλογο ως δυνάμει δικαιούχοι από το Φεβρουάριο του 2017.

Ακόμη, όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, δεν έχει ολοκληρωθεί η οριστική ένταξη των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, των οποίων τα αποτελέσματα είχαν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ