8ος χρόνος, ημέρα 2394η
Κυριακή, 22 Μαΐου 2022

Ταμείο Ανάκαμψης: Ανοίγει η κάνουλα χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες

Ταμείο Ανάκαμψης: Ανοίγει η κάνουλα χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες
φωτογραφία αρχείου

Προσκλητήριο για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης με φθηνά επιτόκια ακόμα και 0,35% για ποσά έως και 1,5 δισ. ευρώ φέτος για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, σήμαναν ήδη οι ελληνικές τράπεζες στηρίζοντας τις ελληνικές εταιρείες. Είναι έτοιμες και περιμένουν και την επίσημη κυβερνητική έναρξη των προγραμμάτων.

Ήδη εξέδωσαν ανακοινώσεις η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank, ότι αναμένουν τους επιχειρηματίες πελάτες τους να υποβάλλουν επενδυτικές προτάσεις, αλλά επί της ουσίας και οι επτά Τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι έτοιμες.

Εκείνοι που δεν είναι έτοιμοι είναι όλοι οι θεωρητικά ενδιαφερόμενοι για επενδύσεις όπως απέδειξε σχετική πρόσφατη έρευνα από τη διεύθυνση οικονομικών ερευνών της Εθνικής Τράπεζας. Περίπου το 1/5 των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών έχει επενδυτικό σχέδιο κι είναι έτοιμο να ξεκινήσει, ενώ ενδιαφέρεται το 50% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών της έρευνας.

Βεβαίως, το ποσοστό κρίνεται καλό για αρχή, αλλά θα πρέπει και οι επιχειρηματίες να αδράξουν την ευκαιρία για να βελτιώσουν την επιχείρησή τους να γίνει πιο παραγωγική και ανταγωνιστική στο σύγχρονο περιβάλλον.

Στο 1,5 δισ. ευρώ των δανείων από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να προσμετρηθεί και η ιδιωτική συμμετοχή περίπου 500-600 εκατ. ευρώ που προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό και την συμμετοχή των επιχειρήσεων.

Σε γενικές γραμμές τα προγράμματα προβλέπουν δάνεια κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης, 30% τραπεζικά δάνεια και 20% ίδια συμμετοχή για πλήθος επενδυτικών σχεδίων.

Συνολικά θα διατεθούν μέχρι το 2026 ποσά άνω των 31 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,43 δισ. ευρώ είναι επιδοτήσεις και 12,73 δισ. ευρώ για δάνεια, τα οποία θα αφορούν στοχευμένες επενδύσεις στους παρακάτω τομείς:

  • Πράσινη μετάβαση
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός
  • Καινοτομία - έρευνα και ανάπτυξη
  • Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων
  • Εξωστρέφεια

Τα πρώτα δάνεια υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν να εκταμιεύονται από τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Στη σύμβαση που έχουν υπογράψει οι 7 Τράπεζες που συμμετέχουν με το Υπουργείο Οικονομικών, προβλέπεται ότι το χρονικό διάστημα από την υποβολή της αίτησης στην τράπεζα, μέχρι την υπογραφή της σύμβασης για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου, θα κυμαίνεται από 2 έως και 4 μήνες.

Στις ιστοσελίδες των τραπεζών παρέχονται λεπτομερείς πληροφορίες. Σύντομα θα είναι έτοιμη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των αιτήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί μεταξύ άλλων ότι:

  • Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, μπορούν να συνδυασθούν με τον αναπτυξιακό νόμο, αν και όχι σε όλες τις περιπτώσεις.
  • Τα δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να συνδυαστεί με το σκέλος της επιχορηγήσεων.
  • Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί μόνον νέες επενδύσεις που ξεκινούν μόνον μετά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής και δεν υπάρχει δυνατότητα αναχρηματοδότησης.
  • Δεν υπάρχει κάποια μορφή προτεραιοποίησης των αιτημάτων.