ΤΑΙΠΕΔ: Φέτος τα πρώτα έσοδα από το Ελληνικό - Στα 5,5 δισ. ο πήχης για τις ιδιωτικοποιήσεις του 2017-2018

ΤΑΙΠΕΔ: Φέτος τα πρώτα έσοδα από το Ελληνικό - Στα 5,5 δισ. ο πήχης για τις ιδιωτικοποιήσεις του 2017-2018

Φιλόδοξες προσδοκίες για έσοδα που θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ φέτος και τα 3,5 δισ. ευρώ το 2018 έχει το ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα.

Το Ταμείο που ήδη επεξεργάζεται το αναθεωρημένο ADP με τις 19 ιδιωτικοποιήσεις το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από το τέλος του μήνα, δίνει μεγάλο βάρος στα έσοδα από την αξιοποίηση του Ελληνικού και την πώληση του ΔΕΣΦΑ μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και από την αξιοποίηση των μικρότερων λιμένων που έχει υπό τον έλεγχό του για τα οποία περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο νέα μελέτη από τον σύμβουλο που έχει προσλάβει.

Χρονικά πίσω πηγαίνει η διάθεση του 17% της ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή, καθώς το Ταμείο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πώληση έως ότου ολοκληρωθούν ή αποσαφηνιστούν οι επιπτώσεις από τις επιμέρους κινήσεις αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, που σχετίζονται με την πώληση μονάδων και την παραχώρηση μεριδίων λιανικής στον ανταγωνισμό.

Μετά τα πενιχρά έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ το 2016, το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς θα εγγράψει έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ήδη έχει εγγράψει τα 1,23 δισ. ευρώ από την πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που μεταφέρθηκαν στην τρέχουσα χρονιά. Από εκεί και πέρα σύμφωνα με την εκτίμηση της προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Λίλας Τσιτσογιαννοπούλου, ως το τέλος του έτους αναμένεται να καταβληθεί ένα πρώτο μέρος από το τίμημα για την αξιοποίηση του Ελληνικού, από το οικονομικό κλείσιμο ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από τον ΔΕΣΦΑ, την Αφάντου αλλά και από την αξιοποίηση λιμανιών.

Τέλος ?για το 2018 που ο πήχης ανεβαίνει στα 3,5 δισ. ευρώ, το ΤΑΙΠΕΔ υπολογίζει μεταξύ άλλων σημαντικά έσοδα από την επέκταση της σύμβασης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, κλπ.

B.Γ?.