"Ταφόπλακα" στη συζήτηση για το χρέος βάζει ο W. Schaeuble;

"Ταφόπλακα" στη συζήτηση για το χρέος βάζει ο W. Schaeuble;

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters επισήμανε για ακόμη μία φορά ότι δεν διακρίνει καμία ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Οι συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι σαφής: εφόσον η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρωθεί με επιτυχία και στη συνέχεια υφίσταται ακόμα η ανάγκη να κάνουμε κάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε θα μιλήσουμε γι'' αυτό», δήλωσε ο κ. Schaeuble, τονίζοντας ότι «μέχρι τώρα δεν μπορώ να διακρίνω από την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους την ανάγκη για αναδιάρθρωσής του».

«Επί του παρόντος δεν βλέπω καμία ανάγκη για κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε διαψεύσει τη θεωρία ότι το Ταμείο θα ωθούσε την Ελλάδα κοντά στη χρεοκοπία ως διαπραγματευτική τακτική, έπειτα από τις διαρροές συνομιλιών των στελεχών του, κατά τις οποίες αναφερόταν ότι το ΔΝΤ θα απειλούσε να αποσυρθεί από το πρόγραμμα ώστε να πιεστούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές να προσφέρουν ελάφρυνση χρέους στην Αθήνα.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί», σημείωσε ο κ.Schaeuble. «Είναι κατηγορηματικό ότι δεν πρόκειται να εκβιαστούμε. Τηρούμε τις συμφωνίες αλλά αυτό πρέπει να το κάνουν και οι άλλοι» , επέμεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομιών.

Κατά τον κ. Schaeuble, η εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης από την ελληνική κυβέρνηση θα συζητηθεί στο περιθώριο των της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Ομάδας των Είκοσι (G20) μεγαλύτερων οικονομιών στην Ουάσινγκτον εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό μια συμφωνία μοιάζει να είναι εφικτή περί τα τέλη του Απριλίου.

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια φιλική διευθέτηση. Δεν θα αντιμετωπίσουμε ξανά μια κρίση στην Ελλάδα φέτος», διαβεβαίωσε ο κ. Schaeuble.

«Κανένας δεν απαιτεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει τα πάντα κατά γράμμα», σημείωσε, ωστόσο τόνισε ότι: «το συνολικό αποτέλεσμα πρέπει να βγάζει νόημα και τα προαπαιτούμενα να ανταποκρίνονται σε όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι».

«Το σημαντικό είναι η Ελλάδα να μη συνεχίσει να αμφισβητεί όσα έχουμε συμφωνήσει από κοινού. Δεν είναι αυτός ο τρόπος να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη», κατέληξε ο κ. Schaeuble.