Ταχύτερη ανάπτυξη για την Ευρωζώνη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ το 2016

Ταχύτερη ανάπτυξη για την Ευρωζώνη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ το 2016

Επιταχύνθηκε η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο τέλος του 2016, ενώ και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στα χαμηλότερο επίπεδα από το 2009, οδηγώντας την Ευρωζώνη σε μια πιο σταθερή τροχιά στην αρχή ενός έτους που διακατέχεται από πολιτική αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές καταναλωτή ήταν 1,8% υψηλότερες το Γενάρη απ' ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από το Φεβρουάριο του 2013.

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% στο δ'' τρίμηνο επέτρεψε στην Ευρωζώνη να καταγράψει ταχύτερη ανάπτυξη απ'' ό,τι οι ΗΠΑ μέσα στο 2016. Πρόκειται για την πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008.

Παράλληλα, οι υψηλότεροι μισθοί δεν είναι τόσο μακρινό σενάριο εξαιτίας της ισχυρής πτώσης της ανεργίας στο τέλος 2016. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 9,6% το Δεκέμβριο από το 9,7% τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2009.

Μια σειρά από αντιξοότητες όμως καθιστούν αβέβαιο το δυναμικό ξεκίνημα της ένωσης μετά από τρία χρόνια μετριοπαθούς ανάπτυξης.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας απειλεί να περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες, εκτός και αν οι εργαζόμενοι εξασφαλίσουν αντίστοιχα μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς τους.

Τέλος, οι οικονομολόγοι εκφράζουν ανησυχία ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά από τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας ενόψει των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κέρδη τις πλευρές που είναι απέναντι από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.