Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα θαμπώνουν τα τεχνικά κλιμάκια

Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα θαμπώνουν τα τεχνικά κλιμάκια

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τα υπουργεία Οικονομίας, Εργασίας αλλά και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επισκέφθηκαν χθες τα τεχνικά κλιμάκια ζητώντας στοιχεία που σχετίζονται αφενός με το κλείσιμο του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους, αλλά και στοιχεία για το τρέχον έτος που αφορούν τόσο στις φοροελαφρύνσεις του 2020 αλλά και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο τις προσεχείς μέρες αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, και αφού προηγουμένως συναινέσουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, καθώς φαίνεται ότι διατηρούν επιφυλάξεις για ορισμένες διατάξεις του, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στο τύπο το τελευταίο διάστημα. 

Η πέμπτη αξιολόγηση όπως φαίνεται θα απασχολήσει περισσότερο το οικονομικό επιτελείο καθώς θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία που θα δείχνουν αφενός τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, αφετέρου στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για τις νέες φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε για το 2020 η κυβέρνηση. Ειδικά για τη νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% κλειδί θα αποτελέσει η εν εξελίξει άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα και η ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. 

Ωστόσο τα τεχνικά κλιμάκια θα σκαλίσουν και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο υποεκτελείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Οι προσπάθειες από τα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Ανάπτυξης να ανεβάσουν στροφές στον τομέα των επενδύσεων δεν έχουν ακόμη φανεί στον προϋπολογισμό, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι πρόκειται για μία μεγάλη πληγή για την οποία η κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί όσα θα έπρεπε.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση θα εστιάσει στις συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 3,7% του ΑΕΠ το 2019 βασιζόμενοι στα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Σε ταμειακή βάση το πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκεται στα 5 δισ. ευρώ, επωφελούμενο βέβαια και από το μεγάλο μαχαίρι των 500 εκατ. ευρώ στα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Πάντως η κυβέρνηση αυτό που επιδιώκει είναι να μπορεί να μεταφέρει τα υπερπλεονάσματα από έτος σε έτος. Στην κριτική μάλιστα των θεσμών για τα κοινωνικά μερίσματα η κυβέρνηση απαντά ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή αφήστε μας να μεταφέρουμε τα υπερπλεονάσματα προκειμένου να κάνουμε στοχευμένη πολιτική. Το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου με την ατζέντα του οργάνου να είναι γεμάτη από ελληνικά θέματα. Από αυτά ξεχωρίζει η συζήτηση για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Σε ότι αφορά τις συζητήσεις για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα κατά πως φαίνεται αυτές θα απασχολήσουν το Eurogroup της 11ης Ιουνίου, αφού προηγουμένως έρθει εισήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.