Τα υπερπλεονάσματα δημιούργησαν 585.979 νέους οφειλέτες

Τα υπερπλεονάσματα δημιούργησαν 585.979 νέους οφειλέτες

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μπορεί ο κ. Κουτεντάκης να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα αλλά τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που συμπεριλαμβάνει στην έκθεση του, είναι αδιάψευστα και δείχνουν ότι μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 584.979. Και το χειρότερο είναι ότι η αύξηση αυτή εντοπίζεται πρωτίστως στους οφειλέτες με χρέος κάτω από 500 ευρώ, καθώς στην κατηγορία αυτή προστέθηκαν 312.812 νέοι οφειλέτες.  

Όπως γίνεται αντιληπτό η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και μάλιστα αυτοί που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είναι όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και κατ' επέκταση καλούνται να πληρώσουν μικρά ποσά στην εφορία.

Και όσο η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των υπερπλεονασμάτων «ξεζουμίζοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μισθωτούς και τα νοικοκυριά, τα χρέη και οι οφειλέτες θα αυξάνονται. Είναι ενδεικτικό ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 10.000 ευρώ πληρώνει φόρους και εισφορές που ανέρχονται στα 5.588 ευρώ δηλαδή, το κράτος παίρνει το 55% του εισοδήματος του, όταν στην Κύπρο για παράδειγμα το κράτος παίρνει κάτι λιγότερο από το 20% του εισοδήματος.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου έφθασαν τον Σεπτέμβριο τους  4.312.395 από 3.727.416 που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Αν και το Γραφείο προϋπολογισμού κάνει λόγω για εποχικότητα στους οφειλέτες εξαιτίας των δόσεων που καλούνται να πληρώσουν ωστόσο, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια κάποιοι αναγκάζονται να αφήσουν απλήρωτους φόρους και να τους μεταθέτουν διαρκώς δείχνει ότι είναι μία κατάσταση που έχει παγιωθεί και θα αλλάξει μόνο εφόσον ληφθούν μέτρα, όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας και των εισφορών.

Με βάση τα στοιχεία το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος Σεπτεμβρίου εκτινάχθηκε στα 103,09 δισ. ευρώ. Από την επεξεργασία των στοιχείων σε μηνιαία βάση διαπιστώνουμε ότι τον Ιούλιο (στοιχεία κατά την 1/8/2018) αυξήθηκε κατά 345,82 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επιβάρυνση από τη λήξη της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η αύξηση συνεχίστηκε και τον Αύγουστο (στοιχεία κατά την 1/9/2018) και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό (939,50 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή η επιβάρυνση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου προήλθε σε μεγάλο βαθμό από μικρό αριθμό οφειλετών με υψηλές οφειλές, οι περισσότερες εκ των οποίων ταξινομούνται στην κατηγορία δανείων (καταπτώσεις εγγυήσεων ελληνικού δημοσίου) και δευτερευόντως στην κατηγορία ΦΠΑ. Τον Σεπτέμβριο (στοιχεία κατά την 1/10/2018), τέλος, παρατηρήθηκε νέα αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 449,92 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα που οφείλεται στην επιβάρυνση από λήξεις των δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές ύψους  7,84 δις ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,42 δις ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους.

Από την άλλη πλευρά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του τρίτου τριμήνου του έτους διαμορφώθηκε στα 34,354 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασαν αύξηση κατά 493 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εκ των οποίων 130 εκατ. ευρώ αφορούν σε αύξηση στις κύριες οφειλές. Η ανωτέρω αύξηση οφείλεται αφενός στην ένταξη νέων οφειλών και στην αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ και αφετέρου στην εισαγωγή 38.648 νέων οφειλετών με συνολικές οφειλές ύψους 192 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου ο συνολικός αριθμός των οφειλετών διαμορφώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου στους 1.400.091, αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 7.953 οφειλέτες.