Τα τρία επιτεύγματα της κυβέρνησης: Υπερφορολόγηση, φοροδιαφυγή και έξοδος... επιχειρήσεων

Τα τρία επιτεύγματα της κυβέρνησης: Υπερφορολόγηση, φοροδιαφυγή και έξοδος... επιχειρήσεων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες να μοιράζει χρήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί ή ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση. Δεν έχει δημοσιοποιηθεί ούτε μία έκθεση τον τελευταίο καιρό που να δείχνει ότι η χώρα μας βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Όποια έκθεση είτε για τα μακροοικονομικά στοιχεία, είτε για τη φορολογία αν δει κανείς, θα διαπιστώσει ότι βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις τόσο στην ανταγωνιστικότητα όσο και στη φορολογία τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.

Συνολικά η κυβέρνηση θα ρίξει στην αγορά περισσότερα από 2 δισ. ευρώ τη στιγμή που χρωστάει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ και όταν μάλιστα επιχειρεί να κόψει χρήματα από τις επιχειρήσεις στις οποίες οφείλει  και οι οποίες χρηματοδοτούν επί της ουσίας το ελληνικό δημόσιο εδώ και πολλά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει τρία πράγματα που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες. 

1. Να αυξήσει τόσο πολύ τους φόρους και τις εισφορές οδηγώντας στην εξαθλίωση τα νοικοκυριά και την αγορά. Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει με τις αποφάσεις και τις επόμενες κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα είναι η κυβέρνηση που... πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Μάλιστα, έχει δεσμεύσει και οποιονδήποτε δημοσιονομικό χώρο για τα επόμενα έτη με το πακέτο που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό και είναι καθόλα αντιαναπτυξιακό ύψους 910 εκατ. ευρώ. 

2. Να εκτοξευθεί η φοροδιαφυγή στη ύψη. Ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο μάλιστα για ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Μάλιστα τις προηγούμενες μέρες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. 

3. Να μετακομίζουν οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό.  Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στην Κύπρο οι εγγραφές ελληνικών επιχειρήσεων ανήλθαν το διάστημα 2012-2017 σε 6962, οι περισσότερες εκ των οποίων την τελευταία διετία. Συγκεκριμένα το 2016 προχώρησαν σε εγγραφή 1.799 εταιρείες ενώ το 2017 περίπου 1.800. Μάλιστα ακόμα και την περίοδο που η Κύπρος ήταν σε πρόγραμμα αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις διάλεξαν να συνεχίσουν εκεί τις δραστηριότητες τους. 

Δυστυχώς, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να περιμένουν αρκετά χρόνια μέχρι να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία και να μειωθούν οι φόροι. Και ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, είναι η νέα κυβέρνηση να αλλάξει την οικονομική πολιτική επιχειρώντας να προσελκύσει επενδύσεις. Σήμερα, πάντως μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποιος μία ομιλία του για την Ελλάδα με θέμα τις επενδύσεις.