Τα θέματα του Eurogroup του Σεπτεμβρίου και οι κινήσεις της κυβέρνησης

Τα θέματα του Eurogroup του Σεπτεμβρίου και οι κινήσεις της κυβέρνησης

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Την  ίδια ακριβώς ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, στις Βρυξέλλες συνεδρίαζαν με σκοπό να στείλουν αυστηρά μηνύματα προς την Αθήνα, για τις δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα  το νέο οικονομικό επιτελείο υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη σχεδίαζε το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που θα γίνουν μέσα στον Αύγουστο.

Στη σύσκεψη του Μαξίμου συμμετείχαν, εκτός του επικεφαλής  Χρ. Σταϊκούρα, οι υφυπουργοί Απόστολος Βεσυρόπουλος, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

«Το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος για τη βιωσιμότητα του χρέους. Δεν μπορεί να αλλάξει», δήλωσε αμέσως μετά το Eurogroup, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Η εντολή που δόθηκε χθες στον έμπειρο οικονομολόγο Θόδωρο Σκυλακάκη που αναλαμβάνει υφυπουργός οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική ήταν  να ετοιμάσει το πακέτο των παρεμβάσεων που θα διασφαλίζουν το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τον «προϋπολογισμό που τρέχει φέτος» αλλά να ελαφρύνει την οικονομία από τη Δαμόκλειο Σπάθη των εξοντωτικών υπερ-πλεονασμάτων που είχε εφεύρει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Για το καυτό θέμα της ΔΕΗ και της αγοράς Ενέργειας, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέλαβε να ενημερώσει τον εμπειρότατο Γεράσιμος Θωμά που αναλαμβάνει υφυπουργός Ενέργειας αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων για τις κυβερνητικές προτεραιότητες και κατευθύνσεις. Ο κ. Γεράσιμος Θωμάς έχει διοικήσει την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει διατελέσει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Αν υπάρχει ένας Έλληνας ικανός να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό της ΔΕΗ, αυτός σίγουρα είναι ο κ. Γεράσιμος Θωμάς υπό την πολιτική εποπτεία του Κωστή Χατζηδάκη.

 Οι «θεσμοί» πιέζουν για γρήγορες λύσεις στο θέμα των Τραπεζών. Ο Χρ. Σταϊκούρας έχει ήδη ενημερώσει τον γνωστό στις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη Γιώργο Ζαββό που αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για το κυβερνητικό σχέδιο. Ο κ. Ζαββός με τεράστια εμπειρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, είναι ο άνθρωπος που συνέβαλε στην σύνταξη του κειμένου «Βασιλεία 4» που διέπει σήμερα τη λειτουργία ολόκληρου του Ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος…

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προλάβει τις εξελίξεις. Δεν θα περιμένει την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου. Η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία θα έρθει στη Βουλή αρκετές μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο και θα κινείται σε δύο άξονες. Ο ένας είναι η υλοποίηση θεσμικών εξαγγελιών που έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός και ο άλλος η διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% για το 2019.

Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θα ξετυλιχθούν οι πρωτοβουλίες για τις Τράπεζες και τον τομέα της Ενέργειας…