Τα στάδια της εξυγίανσης των ναυπηγείων της Ελευσίνας

Τα στάδια της εξυγίανσης των ναυπηγείων της Ελευσίνας

Τις πρωτοβουλίες για την εξυγίανση των ναυπηγείων της Ελευσίνας περιέγραψε, σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την επίσκεψή που πραγματοποίησε, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και τον πρόεδρο της ΟΝΕΧ, Πάνο Ξενοκώστα.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως χρειάστηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Αμερικανικού Κυβερνητικού Οργανισμού (DFC) να εξετάσει το ναυπηγείο και τα πλάνα αυτού. Έπειτα, κατέθεσε η ΟΝΕΧ το business plan και το τι θέλει να κάνει σε αυτό το ναυπηγείο, πώς δηλαδή θέλει να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια. Και το Διοικητικό Συμβούλιο του DFC αποφάσισε ομόφωνα ότι πρόκειται για ένα project το οποίο θέλουν και μπορούν να χρηματοδοτήσουν. Στο επόμενο θεωρητικά τρίμηνο «θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη συναλλαγή» επισήμανε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στη διαδικασία με βάση την ελληνική νομοθεσία, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως «ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δώσει εντολή στην αρμόδια Διεύθυνση Κρατικών Ενισχύσεων να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι προτιθέμεθα να προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση. Συναντηθήκαμε, εχθές, στο γραφείο μου και με τις τράπεζες και με τον κύριο Ξενοκώστα που έχουν το lead αυτής της διαδικασίας και οι τράπεζες συμφωνούν να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση».

Ο κ. Γεωργιάδης κοινοποίησε πως για αύριο έχει δρομολογηθεί συνάντηση με τον κ. Ταβουλάρη, ιδιοκτήτη των ναυπηγείων, στην οποία θα συμμετέχει επίσης ο κ. Ξενοκώστας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

«Ασφαλώς η συνυπογραφή του κυρίου Ταβουλάρη είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Διότι τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να πάμε με τη σύμφωνη γνώμη του κύριου Ταβουλάρη να μεταβιβάσουμε τις μετοχές στην ΟΝΕΧ και να συμφωνήσει το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή εμείς και οι τράπεζες, να πάμε στο δικαστήριο με τη διαδικασία του 106Β και να εγκριθεί το επενδυτικό σχήμα βάσει του ελληνικού νόμου, όπως ακριβώς έγινε και με το Νεώριο της Σύρου», είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως: «Εκεί μέσα θα αναληφθούν από την εταιρεία οι δεσμεύσεις και τονίζω ότι η Νο1 δέσμευση που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση  προς την εταιρεία είναι η πληρωμή όλων των δεδουλευμένων σας. Και αμέσως μετά αναλαμβάνει τον έλεγχο η εταιρεία ΟΝΕΧ. Προχωράει τη διαδικασία. Ξέρετε ότι το δικαστήριο παρακολουθεί την εξέλιξη της εφαρμογής του σχεδίου εξυγίανσης και στην ολοκλήρωση του σχεδίου, όταν ολοκληρώνονται όλοι οι όροι, περνάει το ναυπηγείο στο νέο ιδιοκτήτη. Άρα, είμαστε πια στην έναρξη αυτής της διαδικασίας».

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ίμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η Εταιρία Διεθνούς Αναπτυξιακής Χρηματοδότησης (DFC) συνυπέγραψε με την ΟΝΕΧ επιστολή συνεργασίας με σκοπό την αγορά και ανακαίνιση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, σε συνέχεια αυτού που ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης σωστά περιέγραψε ως "θαύμα της Σύρου"».

Επίσης τόνισε ότι «μια επιτυχημένη επένδυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα κάνει καλό όχι μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της  Ελλάδας στο πεδίο του εμπορίου και των επενδύσεων, και θα καθιερώσει ξανά την Ελευσίνα ως ένα κρίσιμο κόμβο μεταξύ άλλων για τη στήριξη τάνκερ μεταφοράς φυσικού αερίου, αναγνωρίζοντας ότι ο Ελληνόκτητος στόλος τάνκερ LNG αποτελεί το 15% του παγκόσμιου τονάζ».

«Το όραμα της ΟΝΕΧ, το οποίο μοιράζεται η κυβέρνησή μου, είναι να καταστήσει την Ελευσίνα το κύριο σημείο υποστήριξης Ελλήνων, Αμερικανών και διεθνών πλοιοκτητών στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την επένδυση της ΟΝΕΧ, η Ελευσίνα μπορεί να γίνει πάλι μια ευκολία παγκόσμιας κλάσης, για την υποστήριξη της αυξανόμενης μερίδας πλοίων LNG, του 6ου Αμερικανικού Στόλου, πλωτών δεξαμενών επανυγροποίησης φυσικού αερίου, αμυντικών και εμπορικών πλοίων και πλωτών κατασκευών», είπε και καταλήγοντα πρόσθεσε:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τη ναυτιλιακή σχέση με την Ελλάδα, τη μακρά παράδοση σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής ναυτιλίας και των ΗΠΑ, την κρίσιμη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στο Αμερικανικό Ναυτικό μέσα από τη Σούδα, και μέσα από τις αυξανόμενες ευκαιρίες που βλέπουμε σε λιμάνια όπως της Αλεξανδρούπολης ως αποτέλεσμα της διευρυνόμενης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας. Είμαστε λοιπόν δεσμευμένοι σε αυτή την εταιρική σχέση. Είμαστε δεσμευμένοι σε αυτή τη συμμαχία, και προσωπικά είμαι δεσμευμένος στη συνεργασία με τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη που βοηθά να πετύχουμε τόσα πολλά και για τις δύο χώρες μας. Ευχαριστώ πολύ».