Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, 00:02

-A +A

Τα σχέδια της κυβέρνησης μέχρι το Eurogroup της 16ης Μαρτίου

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Τα σχέδια της κυβέρνησης μέχρι το Eurogroup της 16ης Μαρτίου
-A +A

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μετά τη διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, της πιστοληπτικής αξιολόγησης κατά μια βαθμίδα, από «BB-» σε «BB», και των προοπτικών, από σταθερές σε θετικές, στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται έχοντας τρεις βραχυπρόθεσμους στόχους.

Έξοδος στις διεθνείς αγορές με ομόλογο μακράς διάρκειας, κλείσιμο 5ης αξιολόγησης και δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελούν τους τρεις στόχους μέχρι το Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Ήδη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες που προβλέπουν την έκδοση 15ετούς ομολόγου, πιθανότατα μάλιστα και σήμερα ή αύριο, εφόσον οι συνθήκες στις αγορές το επιτρέψουν. Πάντως στελέχη της αγοράς κρίνουν ως ιδιαίτερα ικανοποιητική τη στιγμή και σημειώνουν ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να δανειστεί 2 δισ. ευρώ, μολονότι δεν τα έχει ανάγκη για το 2020, με ένα επιτόκιο εξαιρετικά χαμηλό για τα δεδομένα και τη διάρκεια του τίτλου. Η απόδοση της έκδοσης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 2%.

Οι 55 ημέρες μέχρι το Eurogroup της 16ης Μαρτίου  χαρακτηρίζονται από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ζωτικής σημασίας καθώς θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις αλλά και να κλείσει οριστικά φάκελος με τις διεκδικήσεις της Αθήνας, τόσο για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και για την αλλαγή της χρήσης των κερδών των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι ξένες κεντρικές τράπεζες και επιστρέφονται στη χώρα μας. Μπορεί η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα να ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά παραμένουν ανοιχτά ζητήματα όπως «κόκκινα» δάνεια, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, νέο πτωχευτικό πλαίσιο, ιδιωτικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμα Δημοσίου και νέες προσλήψεις. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ως τα μέσα Φεβρουαρίου, περίπου, αφού στις 26 του ίδιου μήνα θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση με τα συμπεράσματα των θεσμών.

Πάντως ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία στο περιθώριο του Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, να διαπιστώσει εάν τα στοιχεία που έχει δώσει στους θεσμούς που αφορούν τον δημοσιονομικό χώρο του 2020 βρίσκει ευήκοα ώτα η εάν θα πρέπει η κυβέρνηση να περιμένει ακόμα έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα η ελληνική πλευρά αναμένει μια θετική απόφαση για έναν, τουλάχιστον, από τους τρεις φακέλους που υπέβαλε στους θεσμούς και αφορούν: την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2020 και τη δυνατότητα μεταφοράς της όποιας υπέρβασης από το πρωτογενές πλεόνασμα στον επόμενο χρόνο (μηχανισμός εξομάλυνσης - smoothing mechanism).

Σημειώνεται ότι μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνεται και ο μη υπολογισμός στα δημοσιονομικά μεγέθη ενός κονδυλίου (περίπου 200 εκατ. ευρώ) το οποίο αφορά τις μεταναστευτικές ροές. Το αίτημα αυτό μαζί με τον μηχανισμό εξομάλυνσης των εσόδων από το υπερπλεόνασμα θα είναι τα μοναδικά για τα οποία θα υπάρξει πράσινο φως από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Οι συζητήσεις για τα ΑNFA's και τα SMP's πάνε για Ιούνιο και ακόμη πιο πίσω αυτές για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την υιοθέτηση χαμηλότερων στόχων από το σημερινό 3,5% του ΑΕΠ.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα