Τα πρώτα βήματα της Ιταλίας μετά το "όχι" - Οι πιθανοί διάδοχοι του Renzi

Τα πρώτα βήματα της Ιταλίας μετά το "όχι" - Οι πιθανοί διάδοχοι του Renzi

Photo by Reuters

Μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και την παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, έγινε σαφές πως οι ψηφοφόροι απέρριψαν την πρότασή του για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Αναμένοντας τις αντιδράσεις των αγορών, ακολουθεί ένα περίγραμμα του Bloomberg με το τι περιμένει την Ιταλία τις επόμενες μέρες:

1. Τι θα γίνει τη Δευτέρα;

Ο Μ. Renzi θα καταθέσει την παραίτησή του στον πρόεδρο Sergio Mattarella το απόγευμα της Δευτέρας. Στόχος του S. Mattarella θα είναι να διαπιστώσει κατά πόσο είναι εφικτό να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού ή αν πρέπει να συγκαλέσει πρόωρες εκλογές, ζητώντας από τον M. Renzi να καθυστερήσει την αποχώρησή του από το αξίωμα.

Η ήττα του Renzi είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να αναγκαστεί να αποχωρήσει από ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος.

2. Ποιος θα μπορούσε να διαδεχτεί τον Renzi;

Ανάμεσα στους πιθανούς διαδόχους βρίσκονται σύμμαχοι του Renzi, όπως ο υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan, ο Πρόεδρος της Γερουσίας Pietro Grasso και ο υπουργό Πολιτισμού Dario Franceschini. Ο Renzi θα παραμείνει τυπικά στην εξουσία μέχρι να ορκιστεί ο νέος πρωθυπουργός.

3. Τι θέλει ο Πρόεδρος S. Mattarella;

Σταθερότητα. Ο Mattarella ποτέ δεν πίστευε ότι ο Renzi θα προσωποποιούσε το δημοψήφισμα και θα το μετέτρεπε σε μια ψήφο υπέρ ή κατά της κυβέρνησης. Ιδανικά ο Πρόεδρος θα πρόκρινε μια νέα κυβέρνηση που θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2018, που προβλέπεται να γίνουν οι επόμενες εκλογές, Ωστόσο, η περίοδος που μπορεί να επιβιώσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση εξαρτάται από τους αρχηγούς των κομμάτων.

4. Τι θέλουν οι αντίπαλοι του Μ. Renzi;

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) ήθελε την παραίτηση του Renzi και τώρα ζητάει εκλογές. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Κίνημα Πέντε Αστέρων προηγείται με 53% έναντι 47% του κόμματος του Matteo Renzi και όπως έχει αναφέρει ο επικεφαλής του κόμματος Beppe Grillo, στο ενδεχόμενο εκλογής του, σκοπεύει να διενεργήσει νέο δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός Silvio Berlusconi, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia, επιδιώκει την επιστροφή του, ίσως μέσω ενός νέου συνασπισμού.

5. Ποια είναι η επόμενη προτεραιότητα της Ιταλίας;

Εκτός από το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η προτεραιότητα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Για την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων αυτό αποτελεί προτεραιότητα, διότι το ισχύον σύστημα θα έδινε αυτόματα την πλειοψηφία των εδρών στο πρώτο κόμμα - και αυτό ίσως τελικά είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

6. Πώς ανταποκρίνονται οι αγορές;

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου βρέθηκε υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους 20 μήνες στις πρώτες συναλλαγές στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τη νίκη του "όχι" στο δημοψήφισμα στην Ιταλία, ένα πλήγμα για τον πρωθυπουργό Matteo Renzi ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Το ευρώ υποχώρησε μόλις τα exit-polls, τα οποία ανακοινώθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 07.00 ώρα Τόκιο (24.00 ώρα Ελλάδας), έδιναν νίκη στο "όχι", με ποσοστό πάνω από 54% και μάλιστα κοντά στο 60%. Στη συνέχεια το ευρώ έφθασε το 1,0505 έναντι του δολαρίου δολάριο στις 08.22'' ώρα Τόκιο (01.22'' ώρα Ελλάδας) έναντι 1,0664 την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

7. Τι σημαίνει αυτό για τις τράπεζες της Ιταλίας;

Ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος βρίσκεται ένα βήμα πριν την εφαρμογή των κανόνων του bail-in, που προβλέπουν τη συμμετοχή των μετοχών, των ομολογιούχων ή ακόμη και των καταθετών, στην διάσωση μιας τράπεζας μέσω της επιβολής «κουρέματος».

Εν τω μέσω ανησυχιών ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση θα προκαλέσει αναταραχή, τόσο στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας, όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές, απομακρύνοντας τους επενδυτές από τον τραπεζικό κλάδο, η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να είναι έτοιμη να προχωρήσει στη διάσωση της αρχαιότερης τράπεζας στον κόσμο, Banca Monte dei Paschi di Siena, με κρατικά κεφάλαια.

Το σχέδιο κρατικής διάσωσης της Monte Paschi εκτιμάται πως έχει ήδη εγκριθεί από την Κομισιόν και μάλιστα με ειδικές «προσαρμογές» που θα μετριάσουν τον αντίκτυπο για τους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων της τράπεζας και είναι έτοιμο να υλοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε ακόμα:

- P. Moscovici: Η Ιταλία είναι μια "ισχυρή" χώρα