Τα προβλήματα των παραγωγών της Λέσβου στο επίκεντρο της επίσκεψης του Γ. Τσιρώνη

Τα προβλήματα των παραγωγών της Λέσβου στο επίκεντρο της επίσκεψης του Γ. Τσιρώνη

Στους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα της Λέσβου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο νησί του Βορείου Αιγαίου. 

Όπως είπε ο κ. Τσιρώνης, η συζήτηση που είχε με τους ελαιοπαραγωγούς, κινήθηκε γύρω από ζητήματα που αφορούν στις τιμές του ελαιολάδου, στην αξιοποίηση του κατσίγαρου και στην απλούστευση των διαδικασιών για την εφαρμογή αυτής της τεχνικής.

«Οι παραγωγοί μου επισήμαναν, ανέφερε, ότι πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία της επεξεργασίας και της χρήσης του κατσίγαρου. Συμφωνώ με την πρόταση αυτή και θα διερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει αυτό το επόμενο διάστημα».

Σε ότι αφορά στις χαμηλές τιμές του ελαιολάδου, οι οποίες αυτή τη στιγμή στη Λέσβο είναι χαμηλότερες από ότι στην υπόλοιπη χώρα και στην Ευρώπη, ο κ. Τσιρώνης είπε πως αυτό οφείλεται σε λανθασμένες τακτικές οι οποίες εφαρμόζονται κατά κόρον με τη διάθεση χύμα ελαιολάδου στο εξωτερικό. Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελεί ένα προϊόν με αναγνωρισμένη διατροφική αξία εντούτοις το μεγαλύτερο μέρος του, διατίθεται χύμα στην Ιταλία και στην Ισπανία, για τη μείξη των δικών τους ελαιολάδων τα οποία πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ

«Όσοι παραγωγοί είτε μόνοι τους είτε σε συνεταιριστικά σχήματα, προχώρησαν στην τυποποίηση ελαιολάδου κατάφεραν να επιτύχουν πολύ καλύτερη απόδοση από το αν πωλούσαν το προϊόν τους χύμα» τόνισε. 

Αναφερόμενος ο κ. Τσιρώνης σε προβλήματα των κτηνοτρόφων της Λέσβου, όπως αυτά τέθηκαν στη σύσκεψη από τους ίδιους τους παραγωγούς και αφορούν στην άρση της καραντίνας καθώς και στις χαμηλές τιμές του κρέατος και του γάλακτος, επισήμανε ότι ίσως χρειαστεί κάποια διαρθρωτική παρέμβαση από την πλευρά του υπουργείου, ως προς το θέμα των τιμών, αφού εκτιμά ότι οι παραγωγοί έχουν πέσει θύματα των ελάχιστων εμπόρων του νησιού που αγοράζουν τα προϊόντα τους.

«Η τιμή του γάλακτος στρεβλώνεται στο νησί, με ολιγοψωνιακές πολιτικές, οι οποίες δεν πρέπει να υπάρχουν, γιατί κάνουν κακό στην παραγωγή. Ο παραγωγός πρέπει να πάρει την τιμή που δικαιούται όπως γίνεται και σε άλλες περιοχές. Φυσικά το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν είναι το γάλα της Λέσβου να γίνει λιγότερο ανταγωνιστικό, απ' ότι τα γάλατα άλλων περιοχών, δεν πρέπει όμως να συμβαίνει και το αντίστροφο, να πωλείται δηλαδή σε εξευτελιστικές τιμές». 

Όσον αφορά το ζήτημα της υπεραλίευσης του κόλπου Γέρας και του κόλπου Καλλονής, ο υπουργός επισήμανε ότι το πρόβλημα αυτό τέθηκε από τους ίδιους τους αλιείς γεγονός που σημαίνει ότι είναι υπαρκτό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. 

«Τα κλειστά θαλάσσια οικοσυστήματα όπως αυτά του κόλπου Γέρας και περισσότερο του κόλπου Καλλονής, χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας αφού διαφέρουν κατά πολύ από τα οικοσυστήματα των ανοιχτών θαλασσών. Το διαχειριστικό σχέδιο με το οποίο αλιεύεται ο κόλπος Καλλονής, είναι ανεπαρκέστατο. Είμαι βέβαιος ότι με μια σωστή διαχειριστική μελέτη αφενός για τις εισροές γλυκών νερών, αφετέρου για την αειφορική διαχείριση του κόλπου, θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα των αλιέων που είναι φυσικά η προστασία του οικοσυστήματος για την καλύτερη αναπαραγωγή των ειδών». 

Σχολιάζοντας το ζήτημα των υπερχρεωμένων συνεταιρισμών και ενώσεων με αφορμή ερώτηση για την ΕΑΣ Λέσβου, ο Γιάννης Τσιρώνης είπε πως δεν θα γίνει κανενός είδους μπάζωμα των χρεών αυτών σε τράπεζες, δημόσιο και ταμεία, ούτε από χρήματα Ελλήνων, αλλά ούτε από χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων.

«Εξετάζουμε ως κυβέρνηση, τη δημιουργία μιας νέου τύπου τράπεζας, τη λεγόμενη Ηθική Τράπεζα. Θα δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, οι οποίες όμως έχουν στα χέρια τους μια αξιολογημένη και βιώσιμη πρόταση λειτουργίας, που θα μπορέσει να δώσει νέα πνοή. Σε αυτό το πλαίσιο ίσως μπορούν να ενταχθούν και κάποιες ενώσεις ή συνεταιρισμοί, προκειμένου να κάνουν μια επανεκκίνηση αν αυτό είναι δυνατόν και να μπορέσουν σταδιακά να ανακάμψουν». 

Η επίσκεψη του κ. Τσιρώνη στη Λέσβο ολοκληρώνεται με ομιλία σε ανοιχτή εκδήλωση στον Παπάδο της Γέρας Λέσβου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ