Τα «πονταρίσματα» για ΟΤΕ και Intralot...

Τα «πονταρίσματα» για ΟΤΕ και Intralot...

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Την αναθέρμανση των συζητήσεων μεταξύ ΟΤΕ και Intralot για την από κοινού κάθοδο στο διαδικτυακό στοίχημα, φέρνει σύμφωνα με πληροφορίες η επικείμενη ρύθμιση του περιβάλλοντος του ιντερνετικού τζόγου, που έρχεται το αμέσως προσεχές διάστημα μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Οι συζητήσεις, διεξάγονται σε μία περίοδο πιέσεων για τη μετοχή της εταιρείας του gaming ενώ στην αγορά κυκλοφορούν και ακόμη πιο προωθημένα σενάρια για τη σχέση των δύο ομίλων.

Οι συζητήσεις μεταξύ του ομίλου ΟΤΕ και την Intralot για την κάθοδο στο διαδικτυακό στοίχημα, δεν είναι βέβαια νέες. Από το καλοκαίρι του 2018 ο Οργανισμός είχε τροποποιήσει τον σκοπό της εταιρείας ώστε να συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες στον τομέα (μεταξύ άλλων) των τυχερών παιγνίων, κάτι που εγκρίθηκε και στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου. Μάλιστα την περίοδo εκείνη ο ισχυρός άνδρα του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, είχε επιβεβαιώσει ότι ο όμιλος είχε ήδη πραγματοποιήσει διερευνητικές συζητήσεις στον κλάδο των τυχερών παιγνίων. Οι συζητήσεις εκείνης της περιόδου γίνονταν σύμφωνα με πληροφορίες, με τη διαμεσολάβηση του τότε υπουργού Νίκου Παππά.

Στις αρχές του 2019, οι συζητήσεις αυτές έλαβαν δημόσια διάσταση με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο ΟΤΕ βρίσκεται “πολύ κοντά” σε συμφωνία με την Intralot για κοινή κάθοδο στο ιντερνετικό στοίχημα και τα παίγνια, σε μια σύμπραξη που θα συνδύαζε την τεχνογνωσία και την εμπειρία της Intralot στο gaming με την τεράστια διείσδυση του ΟΤΕ στις τηλεπικοινωνίες και την ευρυζωνικότητα.

Έκτοτε, ανακοινώσεις δεν υπήρξαν, αλλά οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, επιμένουν ότι οι συζητήσεις, που είχαν παγώσει για ένα διάστημα, έχουν αναθερμανθεί. Ιδιαίteρα εν'' όψει και των τελικών ρυθμίσεων για το νέο περιβάλλον του διαδικτυακού στοιχήματος, που θεσπίζουν εφάπαξ ποσό (περί τα 4. εκατ. ευρώ για την χορήγηση άδειας παρόχου διεξαγωγής παιγνίων στο διαδίκτυο, μαζί με φορολογία του στο επίπεδο του 35% επί των ακαθάριστων εσόδων (GGR).

Πληροφορίες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν αναφέρουν ότι στις συζητήσεις αυτές έχει εξετασθεί μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο εξαγοράς μετοχικού μεριδίου της Intralot από την πλευρά του ΟΤΕ στο πλαίσιο μιας μεταξύ τους συμφωνίας. Βέβαια όλα αυτά παραμένουν αντικείμενο μιας διαπραγμάτευσης, που βρίσκεται εν εξελίξει, αλλά κατα τις ίδιες πληροφορίες βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της.

Οι εξελίξεις έρχονται σε μία περίοδο πιέσεων για την Intralot, το τιμόνι της οποίας ανέλαβε προσωπικά ο Σωκράτης Κόκκαλης (ο οποίος κατέχει και περίπου το 20%), τον περασμένο Μάρτιο με στόχο την επιχειρηματική της ανάταξη, σε ένα δρόμο με πολλά εμπόδια. Από τις 31 Ιουλίου η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατα 30%, ενώ η αποτίμηση της, από τα υψηλά του 2008 έχει συρρικνωθεί κατά 74% στα 60,6 εκατ. ευρώ.

Το περιβάλλον της πίεσης αποτυπώνεται και στα δύο ομόλογα της εταιρείας.

Το πρώτο ομόλογο της Intralot, 250 εκατ. ευρώ έχει επιτόκιο 6,75% και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου του 2021 και διαπραγματεύεται στο 68% της αξίας του. Το δεύτερο, ομόλογο 500 εκατ. Ευρώ (λήξης Σεπτεμβρίου 2024) διαπραγματεύεται περίπου στο 47% της ονομαστικής του αξίας. Πρόκειται για δύο εκδόσεις η αξία των οποίων υπερβαίνει κατα πολύ την κεφαλαιοποίηση...