Τα μυστικά της νέας ρύθμισης της εφορίας

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, 00:02
-A +A
Τα μυστικά της νέας ρύθμισης της εφορίας

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μπορεί η ελάχιστη δόση για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση που σχεδιάζει η εφορία να ανέρχεται μόλις στα 25-30 ευρώ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να ενταχθούν όλοι οι οφειλέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση της εφορίας θα ακολουθήσει λόγο πολύ τη λογική με τους δανειολήπτες που προσφεύγουν στο νόμο Κατσέλη. Δηλαδή, θα δώσουν τη δυνατότητα στην εφορία να ελέγξει τα περιουσιακά τους στοιχεία και αν διαπιστωθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις θα εντάσσονται στη ρύθμιση. 

Όσοι όμως δεν μπορούν να μπουν στη ρύθμιση των πολλών δόσεων θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δόσεις ενδεχομένως να φθάσουν τις 48.  Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί δεν είναι αρνητικοί σε καμία από τις δύο ρυθμίσεις. Αυτό που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση είναι οι νέες ρυθμίσεις να μην είναι χαριστικές αλλά να συνδυάζουν διάφορες παραμέτρους όπως για παράδειγμα την ικανότητα του οφειλέτη  να αποπληρώσει τα χρέη. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες οι θεσμοί είναι θετικοί για την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης αλλά ακόμα εκφράζυν ενστάσεις για τις 120 δόσεις. 

Η μεγάλη ρύθμιση

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, καθώς και επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό και είναι βιώσιμες. η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

- Aποπληρωμή δόσεων έως και 120 δόσεις.

- Ελάχιστή δόση 25-30 ευρώ. 

- Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις. 

- Για τους μικρούς οφειλέτες η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη δεδομένου ότι το πλήθος των οφειλετών έχει χρέη μεταξύ 3.000-5.000 ευρώ

- Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

- Αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια 

Πάγια ρύθμιση 

Το νέο πλαίσιο προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών σε 48 δόσεις υπό προϋποθέσεις. Η βασική ρύθμιση όπως αναφέρει θα ανέρχεται σε 24 δόσεις και θα φθάνει τις 48 εάν οι οφειλέτες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια με βασικότερο όλων τη δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής. Δηλαδή εάν το εισόδημα του επιτρέπει να ενταχθεί στη ρύθμιση. Εάν δεν είναι «βιώσιμος» θα εξαιρείται από τη ρύθμιση.  

Σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και μπορούν να φθάσουν υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις τις 24. Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση και η υποβολή τόσο της αίτησης, όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης, μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί αναστέλλεται.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα