Τα μηνύματα του 13ου roadshow στο Λονδίνο

Τα μηνύματα του 13ου roadshow στο Λονδίνο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με μεικτά μηνύματα ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το 13ο Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων στο Λονδίνο με τη συμμετοχή 33 εισηγμένων στο Χ.Α. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 620 κατ'' ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες συμμετείχαν 96 επενδυτικά funds και 130 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Οι 33 εισηγμένες που συμμετείχαν αντιπροσωπεύουν το 80% με 90% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., ενώ αποτελούν μερικούς από τους πιο εξωστρεφείς ομίλους της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Οι ξένοι διαχειριστές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το πως η χώρα θα πορευτεί έξω από την «ομπρέλα» (χρηματοοικονομική και τεχνοκρατική) των δανειστών, ενώ φοβούνται επιστροφή στην παροχολογία και στις τακτικές άλλων εποχών.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, τα προβλήματα είναι γνωστά και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων δέχτηκαν καταιγισμό ερωτήσεων για το πως θα «τρέξουν» τα θέματα εξυγίανσης και καθαρισμού των χαρτοφυλακίων τους.

Από εκεί και πέρα, στο Λονδίνο ξεχώρισαν θετικά, με καλή ανταπόκριση από τους ξένους αρκετοί όμιλοι που έχουν ξεφύγει από την εγχώρια μιζέρια, έχουν διεθνοποιηθεί και κινούνται ανεξάρτητα από την εσωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Τέτοιοι όμιλοι – λόγω κλάδου – είναι οι ενεργειακοί, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, αλλά και Viohalco, Cenergy Holdings, ΕλβαλΧαλκόρ, Σαράντης, Ικτίνος και Κρι Κρι.

Παράλληλα, πλην της εξωστρέφειας, η συμμετοχή σε πολύ μεγάλα έργα διασύνδεσης είτε μέσα στη χώρα είτε διεθνώς, καθιστούν κάποιους ομίλους στο επίκεντρο, όπως έγινε π.χ. με τη Viohalco που έδωσε το παρόν στο Λονδίνο με τρεις εταιρείες (μητρική αλά και Cenergy Holdings και ΕλβαλΧαλκόρ).

Σωκ. Λαζαρίδης: Υπήρξε σημαντικό επί μέρους ενδιαφέρον
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, o διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης, τόνισε ότι υπήρξε σημαντικό επί μέρους ενδιαφέρον για ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ τόνισε πως το στοιχείο που δίνει πλεονέκτημα στις ελληνικές επιχειρήσεις είναι η σημαντική άνοδος στα καθαρά έσοδα, η οποία έφτασε το 32% φέτος. Παράλληλα, επισήμανε πως καταγράφεται 70% αύξηση στα EBITDA στην τελευταία πενταετία.

Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση, τόνισε πως πάντα απασχολεί το ευρύτερο κλίμα τους επενδύτες, όμως συμπλήρωσε πως τα τελευταία χρόνια δεν είδαμε απόσυρση ενδιαφέροντος. Οι επενδυτές εστιάζουν περισσότερο στα σχέδια των επιχειρήσεων, στα πλάνα και στις προβλέψεις τους για το πώς θα κινηθούν τα επόμενα χρόνια, τόνισε.
Επίσης, ο κ. Λαζαρίδης, τόνισε με έμφαση ότι φέτος υπήρξε η μεγαλύτερη συμμετοχή από πλευράς εισηγμένων από το 2008, ήτοι δέκα χρόνια πίσω.



Στο πλαίσιο του Roadshow, στις 20 Σεπτεμβρίου, διοργανώθηκε ενημερωτική συνάντηση με όλους τους συμμετέχοντες και κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μίλησε για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης και τους ξεκάθαρους και διαφανείς στόχους της, τόσο για τους Έλληνες πολίτες, όσο και για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και τις αγορές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου δήλωσε ότι: «Όπως προκύπτει από τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, διαφαίνεται ότι η χώρα εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης. Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την ενδυνάμωση της εταιρικής διακυβέρνησης και τη στήριξη των καινοτόμων και δυναμικών νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (πρόγραμμα ROOTS)».

Οι 33 εταιρείες που συμμετείχαν
Συνολικά 33 εισηγμένες εταιρείες συμμετείχαν στο φετινό roadshow, εκ των οποίων οι 22 προέρχονται από τον FTSE 25, ενώ οι έντεκα είναι από τον Mid Cap αλλά και εκτός αυτού.

Από τον FTSE 25 το παρών έδωσαν οι ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, Viohalco, EXAE, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος Holdings, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Σαράντης και Τιτάν.

Από τον Mid Cap αλλά και εκτός αυτού, θα συμμετέχουν οι Autohellas, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, ΕλβαλΧαλκόρ, Ικτίνος, Κρι Κρι, Intralot, MLS Πληροφορική, Εθνική Πανγαία και Πλαστικά Θράκης.