Τα κονδύλια για την ανάπτυξη στην «υπηρεσία» του κόφτη

Τα κονδύλια για την ανάπτυξη στην «υπηρεσία» του κόφτη

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και δαπάνες από το πεδίο των κοινωνικών παροχών, της εκπαίδευσης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προτείνονται από την κυβέρνηση ως πρώτα στη λίστα των περικοπών στο πλαίσιο του αυτόματου μηχανισμού μείωσης δαπανών, πριν ο «κόφτης» φτάσει σε μισθούς και συντάξεις.

Οι τεχνικές συζητήσεις ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων προαπαιτούμενων και τη θεσμοθέτηση και την λεπτομερή λειτουργία του μηχανισμού,  συνεχίστηκαν μέσω αλλεπάλληλων τηλεδιασκέψεων μέσα στο σαββατοκύριακο και σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκαν συγκεκριμένοι κωδικοί του προϋπολογισμού από τους οποίους αν χρειαστεί θα προέλθουν οι μειώσεις δαπανών σε περίπτωση που μελλοντικά ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των πλεονασμάτων που προβλέπει το μνημόνιο (0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% του ΑΕΠ το 2017, 3,5% του ΑΕΠ το 2018).

Μισθοί και συντάξεις περιλαμβάνονται κατ' απαίτηση των δανειστών στις πηγές των δυνητικών περικοπών παρότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν θα χρειαστεί να γίνουν μειώσεις. Ο μηχανισμός εμπλουτίζεται όμως με επιπλέον διαθέσιμες επιλογές περικοπών σε τομείς όπως:

-το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που φέτος ανέρχεται σε 6,75 δις. ευρώ αλλά σταθερά τα τελευταία χρόνια αποτελεί το κύριο μέσο εξοικονόμησης δαπανών.

-φοροαπαλλαγές και άλλες κοινωνικές παροχές οι οποίες επανεξετάζονται

-κονδύλια από κυβερνητικές δαπάνες στον τομέα της εκπαίδευσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης

-επιδόματα με εξαίρεση αυτά της ανεργίας κλπ.

-κονδύλια που κατευθύνονται στην εκπαίδευση, κ.ά.

Από τις έως τώρα πληροφορίες προκύπτει ότι το νομοσχέδιο για τον μηχανισμό διόρθωσης των δημοσιονομικών αποκλίσεων θα προβλέπει αυτόματη ενεργοποίηση του μηχανισμού με τον καθορισμό των περικοπών και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος εντός 20 ημερών από την διαπίστωση τυχόν αποκλίσεων στον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Β.Γ.