Τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων θα αξιοποιηθούν σε επενδυτικούς σκοπούς

Τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων θα αξιοποιηθούν σε επενδυτικούς σκοπούς

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Για πρώτη φορά τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων θα αξιοποιηθούν σε επενδυτικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς και όχι για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτό τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα 5,1 δις ευρώ που αναμένονται έως το Μάιο του 2022 από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες (SNPs/ ANFAs).

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε ώριμα έργα και πολιτικές προτεραιότητες, τις οποίες η κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη «μεθοδικά και υπεύθυνα» μέσω τεχνικής επεξεργασίας.

«Στο πρόσφατο Eurogroup ετέθη και αποφασίστηκε χωρίς όρους και προαπαιτούμενα η αποδέσμευση της δεύτερης δόσης ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ. Το σύνολο των κερδών από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων ανέρχεται σε 5,1 δισ. ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και μάλιστα προσέθεσε ότι τα χρήματα θα αποδεσμεύονται σε ισόποσες δόσεις ανά 6 μήνες από τον Δεκέμβριο του 2018 έως το πέρας της ενισχυμένης εποπτείας τον Μάιο του 2022 δηλαδή σε 8 δόσεις.

Να σημειωθεί ότι ένα από τα έργα πιθανών θα είναι ο Βασικός Οδικός Άξονας της Κρήτης, κάτι που επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο αρμόδιος Υπουργός Κ. Καραμανλής. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου ισχύει στο ακέραιο, υποστηρίζοντας ότι σύντομα θα είναι σε θέση να προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις.