Τα φέσια από επιλογή, η αδυναμία εξώσεων και οι κακοπληρωτές ενοικιαστές

Τα φέσια από επιλογή, η αδυναμία εξώσεων και οι κακοπληρωτές ενοικιαστές

Κλείνει το «παράθυρο» για τους…μπαταχτσήδες, δηλαδή τους κατά συρροή κακοπληρωτές ενοικιαστές, ύστερα από την πρόσφατη αναβάθμιση της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για την υποβολή δηλώσεων Covid. Τι είχε συμβεί;

Μέχρι πρότινος, οι ενοικιαστές είχαν την ευχέρεια να δηλώσουν μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ ότι ανήκουν στους πληττόμενους από την πανδημία εργαζομένους, χωρίς, πραγματικά, να είναι.

Υπέβαλαν δηλαδή ανακριβή δήλωση-επειδή δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθεί η ακρίβειά της άμεσα από το σύστημα- και βάσει αυτής έκαναν γνωστό στον ιδιοκτήτη ότι θα πληρώνουν εφεξής το 60% του ενοικίου (αν πρόκειται για κατοικία) ή μηδενικό μίσθωμα (για επαγγελματική στέγη). Πρόκειται για πρόβλημα - νέα εστία αντιπαράθεσης μεταξύ ιδιοκτητών και μισθωτών που έχει, εδώ και καιρό, επισημάνει η ΠΟΜΙΔΑ και επιλύθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ύστερα από την αναβάθμιση της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ που εξοβελίζει όσους υιοθετούν την τακτική «ό,τι δηλώσεις είσαι».

Έτσι, για τις δηλώσεις Covid για τον μήνα Ιανουάριο στην πλατφόρμα, που θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι και τον Μάρτιο, στο κείμενο της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων έχει προστεθεί η αναφορά ότι «βρέθηκαν πληττόμενοι μισθωτές κατά τα οριζόμενα στην Α. 1025/2021», ώστε να επιβεβαιώνεται ότι ο ενοικιαστής που υποβάλει τη δήλωση είναι πράγματι ο δικαιούχος του μειωμένου ενοικίου.

Επίσης, αναγράφεται ο ΑΦΜ του ενοικιαστή, ο μήνας για τον οποίο ισχύει η μείωση, το ποσοστό της μείωσης μισθώματος που δικαιούται ο συγκεκριμένος μισθωτής (-40% ή -100%) και η χρήση μισθίου για την οποία γίνεται η μείωση.

Μέσω των διορθώσεων αυτών, καθίσταται δυνατή η άμεση εκκαθάριση του ποσού, καθώς, βάσει του προηγούμενου καθεστώτος, απαιτούνταν να λήξει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων. Βέβαια, σε εκκρεμότητα παραμένει η εκκαθάριση των αποζημιώσεων για τις περικοπές ενοικίων του διάστημα Μαρτίου-Δεκεμβρίου, διαδικασία για την οποία εκτιμάται ότι θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής διορθώσεων και νέων δηλώσεων.

Οι εξώσεις

Παρότι μπαίνει τάξη όσον αφορά τις δηλώσεις Covid, μία «παράπλευρη» επίπτωση της πανδημίας έχει ως αιτία το μέτρο της αναστολής των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης-δηλαδή των εξώσεων- που έχει ισχύ μέχρι την 1η Μαρτίου.

Μπορεί δηλαδή, το μέτρο αυτό να είναι αναγκαίο προκειμένου να στηριχθεί ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχει πληγεί από την κρίση και δεν είναι σε θέση να πληρώνει έγκαιρα το ενοίκιο, όμως, έχει ενθαρρύνει τους κακοπληρωτές.

Όπως δε αναφέρει στο Liberal Markets, δικηγόρος, δεν είναι λίγοι οι μισθωτές διαμερισμάτων, οι οποίοι παρότι δεν βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια, αφήνουν «φέσια» από επιλογή, καθώς δεν γνωρίζουν ότι ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να τους κάνει έξωση.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται εάν ληφθεί υπόψη ότι η αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, βρίσκεται σε ισχύ σχεδόν εδώ κι ένα χρόνο, ενώ, ήδη, πριν εκδηλωθεί η πανδημία, το είδος των κακοπληρωτών ευδοκιμούσε.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ιδιοκτήτες κατοικιών βρίσκονται παγιδευμένοι. Κι αυτό επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε έξωση σε όσους, πριν ξεσπάσει η πανδημία καθυστερούσαν να πληρώσουν, ενώ ακόμη κι αν ξεκινήσουν τη διαδικασία, θα πρέπει να περιμένουν αρκετούς μήνες, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση από το δικαστήριο.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, η εκμετάλλευση ενός ακινήτου, μέσω της μακροχρόνιας ενοικίασης, έχει γίνει πολύ δύσκολη υπόθεση με υψηλό ρίσκο, χωρίς να προβλεφθούν τυχόν έκτακτα έξοδα που προκύπτουν από βλάβες στο μίσθιο.

Η μοναδική φόρμουλα, που μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στις νέες μισθώσεις κατοικιών, είναι οι ιδιοκτήτες να ζητούν την προκαταβολή του ενοικίου για διάστημα δώδεκα μηνών.