Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016, 18:01

-A +A

Τα φέσια αναγκάζουν ΔΕΗ- ΕΥΔΑΠ να παρατείνουν τους διακανονισμούς ως το τέλος τους έτους

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016, 18:01
Τα φέσια αναγκάζουν ΔΕΗ- ΕΥΔΑΠ να παρατείνουν τους διακανονισμούς ως το τέλος τους έτους
-A +A

Του Γιώργου Φιντικάκη

Αντιμέτωπες με την ασφυξία στα φέσια βρίσκονται οι ΔΕΚΟ, γεγονός που αναγκάζει ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ να παρατείνουν ως το τέλος του χρόνου τους διακανονισμούς των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις. Μόνο στη ΔΕΗ τα φέσια από τρίτους έχουν φτάσει τα 3 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 52% του ετήσιου τζίρου της!

Σαν αποτέλεσμα η ΔΕΗ αποφάσισε να παρατείνει ως το τέλος του 2016 το ευνοϊκό πρόγραμμα διακανονισμών σε 36 δόσεις, το οποίο και έληγε σήμερα, δίνοντας τη δυνατότητα στους παραπάνω καταναλωτές να ρυθμίσουν χρέη ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχα και η ΕΥΔΑΠ (που φυσικά έχει μικρότερο πρόβλημα), ανακοίνωσε ότι παρατείνει ως τις 30 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών που έληγε σήμερα.

Τόσο η ΔΕΗ, όσο και η ΕΥΔΑΠ αντιμετωπίζουν ένα οξυνόμενο ταμειακό πρόβλημα, και εκφράζονται φόβοι ότι το χειμώνα, οπότε και αυξάνονται οι φορολογικές υποχρεώσεις των καταναλωτών, τα φέσια θα αυξηθούν περαιτέρω. Το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται ανεξέλεγκτα και προσεγγίζει το ύψος του δημόσιου χρέους, αναφέρει στην σημερινή του έκθεση και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής !

Χάος στο μεταξύ επικρατούσε από τις 5 τα ξημερώματα σήμερα στα γραφεία της ΔΕΗ, με διαπληκτισμούς ανάμεσα σε πολίτες, ακόμη και ηλικιωμένους για τη σειρά. Ενόψει της λήξης της προθεσμίας, πολίτες είχαν σχηματίσει τεράστιες ουρές στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου προκειμένου να πιάσουν θέση προτεραιότητας.

Όσο για τους απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εκτιμάται ότι φτάνουν πλέον στα 3 δισ. ευρώ, μαζί με τους διακανονισμούς. Σε αντίθεση με τη διοίκηση Ζερβού, η τωρινή διοίκηση, για να εμφανίσει καλύτερη εικόνα, δεν συνυπολογίζει στις ληξιπρόθεσμες, τις οφειλές σε διακανονισμό, οι οποίες ωστόσο δεν παύουν να είναι χρέη σε καθυστέρηση, που προς το παρόν βρίσκονται σε ρύθμιση.

-A +A
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα