Τα... δικαιώματα μειοψηφίας οδήγησαν σε αναβολή τη Γ.Σ της Ελλάκτωρ

Τα... δικαιώματα μειοψηφίας οδήγησαν σε αναβολή τη Γ.Σ της Ελλάκτωρ

Σοβαρή εμπλοκή που οδήγησε εν τέλει σε νέο πόλεμο μεταξύ των μετόχων και σε αναβολή τη σημερινή Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ για τις 22 Απριλίου προκλήθηκε λόγω των δικαιωμάτων ψήφου που εμφανίστηκε να κατέχει η εταιρεία Greenhill των Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη. Παρότι υπήρξε ποσοστό απαρτίας 52,16%, η συνέλευση αναβλήθηκε μετά από αίτημα της Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση, ενώ παρόμοιο αίτημα κατέθεσε και η Greenhill αλλά απερρίφθη καθώς η εταιρεία εμφανίστηκε με ποσοστό κάτω του 5%.

Όπως προέκυψε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, η Greenhill Investment εμφάνισε δικαιώματα ψήφου για μόλις 3.333.333 μετοχές, τη στιγμή που η εταιρεία των Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη έχει ανακοινώσει ότι θα παρασταθεί για 42.980.660 μετοχές. Ως εκ τούτου η δυνατότητα για παράσταση ψήφου από την Greenhill δεν υφίσταται για 39.647.333 μετοχές.

Τα δικαιώματα ψήφου των 39.647.333 μετοχών ελέγχονται από την Aiolos Investors

Ο νομικός εκπρόσωπος της Greenhills κ. Βενιέρης επικαλέστηκε έγγραφο βάσει του οποίου η Greenhill έχει δικαιώματα ψήφου για 42 εκατ μετοχές, και μαζί με τα δικαιώματα ψήφου της.

Ανεφερόμενος στο αίτημα αναβολής που υπέβαλε η Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση, ο κ. Βενιέρης είπε: «Είναι πραξικοπηματικό αυτό που κάνετε. Κάνετε μοιραίο λάθος διότι το αίτημα αναβολής συνέχεται με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο όχι με το δικαίωμα ψήφου».

Η απάντηση που έλαβε από τον προσωρινό πρόεδρο της Γ.Σ κ. Μυλωνογιάννη ήταν ότι «δεν υπάρχει θέμα συζήτησης. Η Greenhill Investments έχει δικαίωματα ψήφου μόνο για 3.333.333 μετοχές, σύμφωνα με την ΕΧΑΕ. Αυτοαναιρείστε. Εάν έχετε τα δικαιώματα ψήφου γιατί χρειάζεται πληρεξούσιο από την Αίολος;»

Η Greenhill υπέβαλε ένσταση επί του πίνακα μετόχων της ΕΧΑΕ «λόγω παραβίασης του νόμου, ενώ οι μέτοχοί της επιφυλάσσονται παντός νόμιμου δικαιώματός τους». Η ένσταση δεν έγινε δεκτή από το προσωρινό προεδρείο της γενικής συνέλευσης.

Ο ίδιος μιλώντας για το αίτημα αναβολής εκ μέρους της Greenhill που τελικά δεν έγινε δεκτό, είπε ότι αυτή ζητείται για να μπορέσουν να συμμετέχουν όλοι οι μέτοχοι ισομερώς και με την ίδια ενημέρωση. «Ζητήσαμε την ανάκληση του προεδρείου και την εκλογή νέου, επειδή βρισκόμαστε ενόψει νέων ζητημάτων. Δεν ζητήσαμε ούτε τη μείωση ούτε την αύξηση κεφαλαίου. Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση σήμερα διότι υπάρχουν νέα δεδομένα, όπως η καταστροφική μη συμμετοχή στο διαγωνισμό της Εγνατίας, περί προσωρινής διαταγής που απορρίφθηκε και περί ομολογιακού δανείου» ανέφερε ο νομικός εκπρόσωπος της Greenhills Ι. Βενιέρης.

Από την πλευρά του ο νομικός εκπρόσωπος της Reggeborgh μίλησα για «τραγικές καταστάσεις» λέγοντας πως «έχουμε μία μέτοχο, την Greenhill, η οποία αποπειράται να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση, παρανόμως, με μετοχές και δικαιώματα ψήφου τα οποία δεν μπορεί να ασκήσει διότι ανήκουν στην εταιρεία Aiolos. Κι έχουμε μία μέτοχο, την Greenhill η οποία ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με αίτημα να ανακαλέσει το «κακό» Διοικητικό Συμβούλιο επειδή διακυβεύονται τα συμφέροντα της εταιρείας. Έχουμε την Greenhill, η οποία, πριν καν ξεκινήσει η γενική συνέλευση να ζητά την αναβολή της, της οποίας τη σύγκληση ζήτησε η ίδια. Και ζήτησε την αναβολή της πριν καν τεθεί το θέμα των μετοχών με τις οποίες δικαιούται να συμμετάσχει στη συνέλευση».

Ο νομικός εκπρόσωπος της Greenhill κ. Βενιέρης υποστήριξε πως η αναβολή, που δίδεται, εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο των μετόχων της όποιοι και να είναι αυτοί, που έχει σκοπό την εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων των μετόχων.

«Πραγματικά εκφεύγει κάθε λογικής η εταιρεία Ελλάκτωρ και ο όμιλος να έχουν ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης, η εταιρεία Reggeborgh να είναι έτοιμη να αναλάβει όλη την ευθύνη της ως μέτοχος και να συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις της στην οικονομική ενίσχυση του ομίλου, ο οποίος έχει άμεση ανάγκη χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Και να έχουμε κάποιους μετόχους, οι οποίοι φέρονται κατά τις δηλώσεις τους να είναι μέτοχοι πλειοψηφίας και να μην τολμούν ούτε καν να συζητήσουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τα οποία οι ίδιοι έθεσαν. Όλα αυτά προσβάλουν την Ελλάκτωρ και καταδεικνύουν το ρόλο του καθενός. Η Reggeborgh είναι εδώ. Είναι πρόδηλο ότι η Greenhill δεν θέλει ή δεν μπορεί να το κάνει και πραγματικά φυγοπονεί» σημείωσε ο Γιώργος Σωτηρόπουλος.