Τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού εξέπληξαν και τους Ευρωπαίους

Τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού εξέπληξαν και τους Ευρωπαίους

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

«Παρελθόν» χαρακτηρίζουν τις διαφορές μεταξύ θεσμών και Αθήνας, ευρωπαϊκές πηγές και όπως φαίνεται ο προϋπολογισμός του 2020 κλείνει οριστικά και μαζί η 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Από 900 εκατ. ευρώ που ήταν το κενό στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση κατάφερε να πείσει τους θεσμούς ότι όχι μόνο κλείνει το κενό αλλά τα πράγματα για την ελληνική οικονομία κινούνται με ταχύτερους ρυθμούς προκαλώντας την έκπληξη των Βρυξελλών.

Τα συνεχή μηνύματα από τις αγορές, ακόμα και η έκδοση των εντόκων γραμματίων όπου η χώρα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο, βρήκαν πάντως απροετοίμαστους τους πιστωτές, καθώς δεν περίμεναν δηλαδή να συμβεί κάτι τόσο γρήγορο για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αλλά και ΔΝΤ να βλέπουν με διαφορετικό μάτι την προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Οι εξελίξεις αυτές αλλάζουν άρδην τις συζητήσεις και σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τελευταία τηλεδιάσκεψη της Αθήνας με τους θεσμούς, πριν το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού σταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, μάλλον με τυμπανοκρουσίες.

Όπως αναφέρουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι τελευταίες εκτιμήσεις για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώθηκαν πριν από μήνες, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν οι μεταβολές στο κλίμα και πολύ περισσότερο στους πρόδρομους δείκτες, οι οποίοι κινούνται έντονα ανοδικά το τελευταίο δίμηνο. 

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία από τον ΦΠΑ τα οποία ξεπερνούν τον στόχο του προυπολογισμού κατά 500 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχισθεί και το επόμενο έτος . Ταυτόχρονα υπάρχει νεότερη εκτίμηση για ενίσχυση των εσόδων του ΕΦΚΑ κατά 658 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα  να έχουν ενσωματωθεί ακόμα οι προβολές από τις αλλαγές στο σύστημα εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών η αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ θα προκύψει κυρίως από την αύξηση της μισθωτής απασχόλησης.

Αισιοδοξία επικρατεί και για τον προϋπολογισμό του 2019 ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει υπερπλεόνασμα που θα ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ. Βέβαια, τα στελέχη της Ν.Δ. προεξοφλούν πριν ακόμη κλείσει το έτος το γεγονός αυτό και αρχίζουν και «μοιράζουν λεφτά», όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια οι συνάδελφοι τους στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Λόγω της άνθησης της ελληνικής οικονομίας, θα υπάρξει ένα πλεόνασμα το οποίο μας επιτρέπει να δώσουμε ένα ποσό γύρω στα 200 εκατ. ευρώ σε ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων, το οποίο θα δοθεί τον Δεκέμβριο» ανέφερε από το κανάλι του OPEN ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Και δυστυχώς αυτό που ξεχνούν τα στελέχη της Ν.Δ. είναι ότι ακόμα δεν έχει προσμετρηθεί το κόστος από τις αποφάσεις του ΣτΕ όχι μόνο για το κενό του 2015-2016 ύψους 4 δις. ευρώ αλλά και τις νέες αποφάσεις που είναι άγνωστο τι προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν.

Τέλος, την φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Τον υπουργό Οικονομικών θα συνοδεύσει στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 17 Οκτωβρίου ο Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα χρηματοπιστωτικά θέματα. Η ελληνική αποστολή θα πλαισιωθεί από τον Μιχάλη Ψαλιδόπουλο, που είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ και θα συντονίσει το πρόγραμμα των επαφών του Χρήστου Σταϊκούρα. Στο πρόγραμμα του υπουργού περιλαμβάνονται ραντεβού με στελέχη διεθνών οργανισμών, διαχειριστές κεφαλαίων τραπεζίτες, Ευρωπαίους αξιωματούχους, εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οίκων αλλά και με πολιτικούς. Από την ατζέντα ξεχωρίζει η συνάντηση με τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.