Τα «αφανή κέρδη» της κρίσης για το ελληνικό χρέος

Τα «αφανή κέρδη» της κρίσης για το ελληνικό χρέος

Όταν η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου φιγουράρει πλέον μια ανάσα από το 2,9% και τουλάχιστον 70 μονάδες βάσης πάνω από το αντίστοιχο ελληνικό  είναι λογικό να δημιουργείται ανησυχία για την αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας η οποία υποχρεώνεται ήδη να πληρώνει περί τα 5 δισ. ευρώ τον χρόνο σε τόκους για να εξυπηρετεί το χρέος της. Όσοι όμως γνωρίζουν καλά τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους έχουν να προβάλουν 2+1 θετικά στοιχεία ακόμη και μέσα στη… μαυρίλα του πολέμου. Πρώτο στοιχείο: ο πληθωρισμός μπορεί να χτυπάει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών αλλά στο δημόσιο χρέος κάνει… καλό.

Διότι το ΑΕΠ της χώρας πληθωρίζεται, η ονομαστική του αξία αυξάνεται και έτσι βελτιώνεται ο δείκτης της αναλογίας χρέους ως προς το ΑΕΠ. Τόσα χρόνια, σε αυτό το μέτωπο η Ελλάδα υπέφερε από τον χαμηλό ή και αρνητικό πληθωρισμό και τώρα φαίνεται ότι είναι ώρα να καλυφθεί ένα μέρος των απωλειών από το συγκεκριμένο πεδίο. Υπάρχει σενάριο που βγάζει ονομαστική αύξηση του φετινού ΑΕΠ ακόμη και κατά 9-10% ακόμη και αν η πραγματική ανάπτυξη πέσει πολύ κάτω από το +4,5% που ήταν η σχετική πρόβλεψη πριν από τον πόλεμο.

Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι το «κλειδωμένο» επιτόκιο για το 99% του χρέους αλλά και ο άγνωστος στους πολλούς παράγοντας των swaps. Ένα μέτρο «ασφαλείας» που είχε λάβει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εδώ και χρόνια για να προστατέψει τον κρατικό προϋπολογισμό από την απότομη αύξηση των επιτοκίων, τώρα αρχίζει να αποδίδει καρπούς... δισεκατομμυρίων. Μπορεί τόσα χρόνια που τα επιτόκια ήταν χαμηλά, να υπήρχε επιβάρυνση από τα swaps, τώρα όμως το τοπίο έχει αλλάξει και έχουμε περάσει σε κέρδη. Είναι βεβαίως κέρδη που παραμένουν στα… βιβλία αλλά μπορούν κάλλιστα να γίνουν και πραγματικά.

Συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παρά την κρίση που δημιουργεί ο πόλεμος δεν αναμένεται να ανοίξει ακόμη και αν καταγραφεί σημαντική μείωση του προσδοκώμενου ρυθμού ανάπτυξης για φέτος. Το αντίθετο: το 2022 μπορεί να κλείσει με σαφώς χαμηλότερη αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ σε σχέση με ότι είχε προϋπολογιστεί και αυτό ενδεχομένως να φέρει ακόμη πιο κοντά τον στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.