Να γίνει η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων πλατφόρμα ανάπτυξης

Να γίνει η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων πλατφόρμα ανάπτυξης

Τη μεγάλη ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης, επισήμανε ο Τάσος Πανούσης, πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, σε ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο κ. Πανούσης σημείωσε ότι το σχέδιο Hercules – APS που επεξεργάζεται η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην επιτυχή υλοποίηση των προγραμμάτων/πλάνων τιτλοποιήσεων που έχουν δρομολογηθεί ή δρομολογούνται από τις ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, τόνισε ότι η αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια ξεπερνώντας τα 80 δις. ευρώ.

«Τα πρωτοφανές μέγεθος των επισφαλών δανείων, δημιουργεί ασφυξία στην οικονομία η οποία παρά τις βελτιώσεις που έχουν καταγραφεί, χρειάζεται ακόμη γενναίες μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες μετασχηματισμού του επιχειρηματικού και λειτουργικού μοντέλου», υπογράμμισε.

Αν και τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική πρόοδος με αποτέλεσμα από το ιστορικό ρεκόρ των 107 δις (το 1ο τρίμηνο του 2016), τα κόκκινα δάνεια να μειωθούν κατά 32 δις ευρώ και να κυμαίνονται σήμερα σε 75 δις ευρώ περίπου, η χώρα μας αποτελεί σε απόλυτα νούμερα την 4η μεγαλύτερη αγορά κόκκινων δανείων στην Ευρώπη.

Κωδικοποιώντας τις θετικές επιπτώσεις από την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την οικονομία και την αναπτυξιακή της προοπτική, ο κ. Πανούσης κατέληξε σε 6 σημαντικούς άξονες:

• Θα δώσει την δυνατότητα μέσα από βιώσιμες & μακροπρόθεσμες λύσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά να ορθοποδήσουν και να επανενταχθούν στην “τραπεζική κανονικότητα” 

• Θα επιτρέψει και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των υγιών, με θετικές προοπτικές επιχειρήσεων και θα εντοπίσει επιχειρήσεις που πρέπει να οδηγηθούν σε εκκαθάριση, η διατήρηση των οποίων νοθεύει τον ανταγωνισμό και κρατά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε ομηρεία.

• Μέσα από βιώσιμες λύσεις πολλά δάνεια που βρίσκονται σήμερα σε καθυστέρηση θα μετατραπούν σε ενήμερα, προς όφελος της ίδιας της επιχείρησης, των εργαζομένων της και των προοπτικών της, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας.

• Θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης σε χιλιάδες στελέχη, νέα  αλλά και πιο έμπειρα προερχόμενα κυρίως από το τραπεζικό σύστημα το οποίο ήδη μετασχηματίζεται στο πλαίσιο των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων.

• Θα δώσει ώθηση στην οικονομία μέσα από άμεσες ξένες επενδύσεις που θα κατευθυνθούν είτε σε αγορές ελληνικών περιουσιακών στοιχείων είτε στην αγορά διαχείρισης των  προβληματικών δανείων και θα δράσει ενισχυτικά στην αγορά ακινήτων, όπου αναμένεται σημαντική αύξηση επενδύσεων είτε για αγορά είτε επισκευή και αναβάθμιση των ακινήτων αυτών.

• Τέλος θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του λεγόμενου ηθικού κινδύνου (moral hazard) απομακρύνοντας τον κίνδυνο «μόλυνσης» των ενήμερων δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ειδικά αυτό το τελευταίο, θα αποτρέψει τη δημιουργία «νέας γενιάς» κόκκινων δανείων αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο».  Κρατά τις τράπεζες δέσμιες, δυσχεραίνει τη χρηματοδότηση με ανταγωνιστικούς όρους της οικονομίας, διατηρεί τον σκεπτικισμό στις αγορές, δυσκολεύει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και διευρύνονται πέραν όσων δεινών μας κληροδότησε η κρίση. Εμείς όχι μόνο πρέπει να βγάλουμε τον ελέφαντα από το δωμάτιο αλλά και να αναπτύξουμε ταχύτερο βηματισμό, να αντιμετωπίσουμε τις ραγδαίες αλλαγές που διαμορφώνουν διεθνώς νέα απαιτητικά δεδομένα, να πείσουμε τις αγορές πως μπορούν να μας εμπιστευθούν ξανά δίνοντας την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία μας.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Για να μετατραπούν τα κόκκινα δάνεια από βαρίδι, σε πλατφόρμα υγιούς οικονομικής ανάπτυξης, η λύση είναι μια, να απαλλάξουμε την οικονομία μας από αυτά.