T. Ερντογάν: Κλέφτες και εκβιαστές οι οίκοι αξιολόγησης

T. Ερντογάν: Κλέφτες και εκβιαστές οι οίκοι αξιολόγησης

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά των οίκων αξιολόγησης ο Τ. Ερντογάν προσπαθεί να ανατάξει το ηθικό των Τούρκων την ώρα που η οικονομία καταρρέει και επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η Turk Telekom, περνούν στα χέρια των τραπεζών αδυνατώντας να αποπληρώσουν δάνεια. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε, δε, ότι η χώρα του δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

«Αν αυτοί έχουν δολάρια, εμείς έχουμε τον Θεό μας. Δεν θα ανατρέψουν την Τουρκία με δολάρια. Aφήστε κατά μέρος αυτούς τους κλέφτες και εκβιαστές. Λένε πολλά εναντίον μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τ. Ερντογάν μιλώντας σε οπαδούς του στη βορειοδυτική επαρχία Μπαλίκεσιρ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη του νομίσματος, κίνηση που όπως υποστήριξε αποδίδει απτά αποτελέσματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, κατηγορώντας τους οίκους αξιολόγησης ότι προσπαθούν σκοπίμως να υπονομεύσουν τον τραπεζικό τομέα της χώρας.

«Αυτοί οι οίκοι αξιολόγησης, με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία, αμέσως μετά την επίθεση στην ισοτιμία (σ.σ. της τουρκικής λίρας) κατέβαλλαν εντατικές προσπάθειες για να δημιουργήσουν μία απαισιόδοξη εικόνα γύρω από τις τράπεζές μας», δήλωσε ο Αλμπαϊράκ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

Σημείωσε μάλιστα ότι οι ισολογισμοί των τουρκικών τραπεζών είναι πιο ισχυροί από τους περισσότερος παγκόσμιους ανταγωνιστές τους.