Συστράτευση του επιχειρηματικού κόσμου, στη μάχη κατά του κορονοϊού 

Συστράτευση του επιχειρηματικού κόσμου, στη μάχη κατά του κορονοϊού 

Ολοένα και πιο οικουμενική διάσταση λαμβάνει στις τάξεις του επιχειρηματικού κόσμου η διάθεση έμπρακτης προσφοράς και συνδρομής με κάθε τρόπο κατά του «πολέμου» που κάνει η χώρα μας στον κορονοϊό, ενισχύοντας με όλα τα μέσα το εθνικό σύστημα υγείας, σ’ όλες τις εκφάνσεις του. 

Σ’ αυτή την ιστορική συγκυρία της μεγάλης δοκιμασίας για τον τόπο, για το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, για όλη την ομάδα που μάχεται ημέρα και νύκτα κατά της μάστιγας του ιού, είναι σημαντικό ότι δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις σπεύδουν να συνδράμουν και να στηρίξουν με κάθε τρόπο. 

Ο επιχειρηματικός κόσμος, όπως έδειξε περίτρανα και στην τραγωδία στο Μάτι, όπου οι προσφορές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο σ’ όλη την ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας, δηλώνει παρόν και στέκεται δίπλα σε όσους μάχονται. 

Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτός από το κυρίαρχο που είναι η στήριξη με πρακτικούς και αποτελεσματικούς τρόπους όλου του συστήματος υγείας, προάγουν επιχειρηματικό πολιτισμό, καθώς επίσης και την εμπέδωση κλίματος συνεργασίας, συναίνεσης και αλληλεγγύης. 

Μετά λοιπόν από τις πρόσφορές των Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Παπαστράτος, Τράπεζα Πειραιώς, Motor Oil, Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Μύλοι Λούλοι και Γιώτης, δεκάδες είναι ακόμη οι εταιρείες, οι ενώσεις, ιδρύματα και σωματεία που προσφέρουν βοήθεια. Με κάθε τρόπο. Κάθε προσφορά, είναι ένα μικρό ή μεγάλο λιθαράκι στη μάχη για να κερδηθεί ο πόλεμος έναντι του κορονοϊού. 

Μυτιληναίος

Στην αγορά 65 ειδικών αναπνευστήρων, για χρήση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά προχώρησε ο όμιλος Μυτιληναίου. Παράλληλα, ο όμιλος παραμένει σε ανοικτή γραμμή με τους υπεύθυνους φορείς και δηλώνει ότι θα σταθεί αρωγός σε όλες τις προσπάθειες αναχαίτισης της έκτακτης αυτής κατάστασης. 

ΕΛΠΕ – Προσφορά 8 εκατ. ευρώ 

Το ποσό των 8 εκατ. ευρώ για αγορά ιατρικού εξοπλισμού, αναλωσίμων και κάλυψη λοιπών δαπανών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω κορωνοϊού, θα προσφέρει ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια. 

Η επιλογή και διαχείριση των δράσεων θα γίνεται από ομάδα της Εταιρείας σε συνεργασία με το συντονιστικό κέντρο του Υπουργείου Υγείας, ώστε να μεγιστοποιηθούν και να επιταχυνθούν τα θετικά αποτελέσματα στη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης. 

Ήδη σε συνεργασία με τους αρμοδίους Διευθυντές στα Πανεπιστημιακά Γενικά Νοσοκομεία «ΑΤΤΙΚΟΝ» και «ΑΧΕΠΑ», που είναι νοσοκομεία αναφοράς για την περιοχή της Δ. Αττικής και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, η ΕΛΠΕ Α.Ε. έχει προχωρήσει στην παραγγελία και εισαγωγή από τις ΗΠΑ, δύο υπερσύγχρονων μηχανημάτων για τη διενέργεια τεστ μοριακής διάγνωσης για τον κορωνοϊό, καθώς και σημαντικού αριθμού ειδικών αντιδραστηρίων για την άμεση εξυπηρέτηση των νοσοκομειακών αναγκών. 

Με αυτά τα δύο νέα Συστήματα Μοριακής Διάγνωσης SARS CoV-2, που θα παραληφθούν και θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα δοθεί η δυνατότητα διπλασιασμού του αριθμού των τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά, βοηθώντας στην έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη διαχείριση της διασποράς του ιού. Επιπλέον, ο Όμιλος προχωρά στον εξοπλισμό ενός εξειδικευμένου εργαστηρίου στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», για την μελέτη και διαχείριση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στο αναπνευστικό σύστημα, ενώ εξετάζονται ανάλογες δράσεις  για την κάλυψη επειγουσών αναγκών και στη Βόρεια Ελλάδα. 

ΟΤΕ – Δύο εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία 

Στη δωρεά 2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ελληνικών νοσοκομείων με αναπνευστήρες, κλίνες κατάλληλες για ΜΕΘ και άλλο ιατρικό εξοπλισμό προχωρά ο Όμιλος ΟΤΕ, στηρίζοντας την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. 

Προχωρά άμεσα στην παράδοση 25 αναπνευστήρων, αξίας 255.000 ευρώ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη προσπάθεια για την αγορά επιπλέον αναπνευστήρων και δεκάδων πλήρως εξοπλισμένων κλινών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των ελληνικών νοσοκομείων αναφοράς. Η συνολική προσφορά του Ομίλου ΟΤΕ θα ανέλθει στα 2 εκατ. ευρώ.  

Stoiximan 

Παραδόθηκαν την Τρίτη 24 Μαρτίου στις κεντρικές αποθήκες του υπουργείου Υγείας 250.000 χειρουργικές μάσκες, δωρεά της εταιρείας «Stoiximan». Οι μάσκες έφτασαν με πτήση από το Πεκίνο, με στόχο να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ιατρών και νοσηλευτών των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Για την έγκαιρη παραλαβή του συγκεκριμένου φορτίου, βάρους 1,1 τόνων, χρειάστηκαν οι συντονισμένες ενέργειες του Γραφείου του Πρωθυπουργού, των υπουργείων Υγείας και Εξωτερικών και της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

Aegean και ΕΛΠΕ φέρνουν από κοινού ιατροφαρμακευτικό υλικό 

Δέκα πτήσεις όπου θα μεταφερθεί ιατροφαρμακευτικό υλικό προσφέρουν οι Aegean Airlines και ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια. Ειδικότερα, η Aegean θα προσφέρει τα αεροπλάνα, πληρώματα και τα υπόλοιπα μεταβλητά έξοδα των πτήσεων, ενώ ο Όμιλος ΕΛΠΕ μέσω της ΕΚΟ θα καλύψει όλο το κόστος των καυσίμων για τις πτήσεις αυτές. Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια αρχικά προσφέρουν έως δέκα πτήσεις προς την Άπω Ανατολή/Κίνα ή όπου αλλού μπορεί να παράγεται το ιατροφαρμακευτικό υλικό, ή άλλα αναγκαία υλικά και εξοπλισμός και είναι εφικτό να πετάξουν τα αεροπλάνα της Aegean Airlines. 

H Aegean, με στόχο να αυξήσει τη χωρητικότητα για μεταφορά φορτιού έχει ήδη μετατρέψει δύο AIRBUS A320/321 από τον στόλο της, βγάζοντας τα καθίσματα των επιβατών, για να μεταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερες ποσότητες φαρμάκων, εξοπλισμού ή άλλου ιατρικού υλικού πρώτης ανάγκης. Από την πλευρά τους, τα ΕΛΠΕ και η ΕΚΟ θα συνεχίσουν να διατηρούν ανοικτές τις εγκαταστάσεις σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν και τυχόν έκτακτους ανεφοδιασμούς που μπορεί να χρειαστούν την περίοδο αυτή. 

Fraport Greece 

Δωρεά 500.000 χειρουργικών μασκών για την ενίσχυση του τομέα υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 έκαναν από κοινού και ισόποσα ο Όμιλος Κοπελούζου και η Fraport Greece. Σύσσωμο το προσωπικό και η διοίκηση της Fraport Greece και του Ομίλου Κοπελούζου, απευθύνουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο σύνολο των εργαζομένων στους τομείς της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Τιτάν - Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Δωρεά 1.000.000 ευρώ για προμήθειες νοσοκομειακού εξοπλισμού για την καταπολέμηση της διάδοσης του κορονοϊού προσφέρει το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Σε πλήρη συντονισμό και συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, η χρηματική δωρεά θα διατεθεί στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ (ΙΦΕΤ ΑΕ) για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές υγείας. 

Παγκρήτρια Τράπεζα 

Τη δωρεάν προμήθεια αναγκαίου υποστηρικτικού εξοπλισμού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (ΥΠΕ) αποφάσισε η Παγκρήτρια Τράπεζα. Στη δωρεά, συμπεριλαμβάνεται και η προμήθεια βασικού υλικού αυτοπροστασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που εργάζεται στην πρώτη γραμμή των νοσοκομειακών μονάδων του νησιού. 

Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας 

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας αναλαμβάνει τη δωρεάν παραγωγή αντισηπτικών διαλυμάτων για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του συστήματος, σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή.Η παρασκευή των αντισηπτικών διαλυμάτων θα γίνει σε εργοστάσια παραγωγής των εταιρειών-μελών της ΠΕΦ, που διαθέτουν τη σχετική άδεια, χρησιμοποιώντας τις ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης, που βρίσκονται υπό τη διαχείριση των Τελωνειακών Αρχών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

ΣΕΤΕ: Ο τουριστικός τομέας αρωγός στη μάχη κατά του κορονοϊού 

Στη μάχη κατά της περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού μπαίνει και ο τουριστικός κλάδος, καταθέτοντας τη δική του συνδρομή. Πιο αναλυτικά, εταιρείες – μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) προσφέρουν: 

  • Δωρεά 7 συσκευών αναπνευστήρων ΜΕΘ για ενήλικες, παιδιά και νεογνά, από τον ΣΕΤΕ, αξίας 140.000 ευρώ.
  • Δωρεά 10 αναπνευστήρων ΜΕΘ για ενήλικες, παιδιά και νεογνά, από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αξίας 200.000 ευρώ.
  • Δωρεά ύψους 150.000 ευρώ της εταιρείας ΛΑΜΨΑ σε ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και επιπλέον 150.000 ευρώ δωρεά της Laskaridis Shipping μέσω της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
  • Δωρεά 5 αναπνευστήρων ΜΕΘ για ενήλικες, παιδιά και νεογνά, από τον Όμιλο Electra Hotels & Resorts, αξίας 100.000 ευρώ.
  • Δωρεά της εταιρείας Goldair, ύψους 100.000 ευρώ, που θα διατεθεί σε υγειονομικό υλικό και προμήθεια ειδικών κλινών εντατικής θεραπείας.
  • Δωρεά 3 συσκευών αναπνευστήρων ΜΕΘ για ενήλικες, παιδιά και νεογνά, από την εταιρεία Golf Residences A.E., με διακριτικό τίτλο PHĀEA RESORTS, αξίας 60.000 ευρώ, για Νοσοκομείο της Κρήτης που θα υποδειχθεί από τις αρμόδιες αρχές.
  • Δωρεά 30.000 ευρώ από την Atrium Hotels A.E., για προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού.
  • Δωρεά για ενίσχυση του εξοπλισμού Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, από το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου».
  • Δωρεά ύψους 100.000 ευρώ, από τον Όμιλο Ιωάννου (Intercontinental, Yes Hotels), μέσω του ΣΕΤΕ, για την κάλυψη αναγκών που θα οριστούν από την Πολιτεία.

Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος 

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και εταιρείες μέλη της, προσφέρουν 150.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με το ποσό αυτό θα καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων σε σύγχρονο ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό όπως monitors παρακολούθησης των ασθενών, αντλίες έγχυσης για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αναπνευστήρες. 

Τράπεζα Ελλάδος 

Την διάθεση ποσού 5 εκατ. ευρώ ως συνεισφορά της Τράπεζας στο έργο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ο οποίος συντονίζει τις δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Ελλάδος. Το ποσό αυτό θα κατατεθεί στο λογαριασμό του ΕΟΔΥ που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διατεθεί για την προμήθεια νοσοκομειακού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού, κατά την κρίση του ΕΟΔΥ και σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Ηρακλής 

Στη δωρεά πλήρως εξοπλισμένου ISOBOX ειδικής κατασκευής καθώς και ιατρικού εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου προχώρησε ο όμιλος Ηρακλής. Επιπλέον, ο όμιλος προσφέρει ιατρικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, καθώς και τη διαχείριση και αντιμετώπιση κρουσμάτων από τον ιό COVID-19.

ΜΕΓΑ 

Στην προσφορά 20 νοσοκομειακών κλινών με προδιαγραφές για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας προχωρεί η εταιρεία ΜΕΓΑ. Η εταιρεία, παραγωγός των αντιβακτηριδιακών μαντηλιών Wet Hankies και ΜΕΓΑ, προχωρά στη δωρεά 20 νοσοκομειακών κλινών, σχεδιασμένων με ειδικές προδιαγραφές για ΜΕΘ, προς το Υπουργείο Υγείας. Οι νοσοκομειακές κλίνες θα παραδοθούν εντός ολίγων ημερών στο Υπουργείο, προκειμένου να εξοπλίσουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων». 

ΜΕΒΓΑΛ 

Στη δωρεά εργαστηριακού εξοπλισμού στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησε η ΜΕΒΓΑΛ. Στο συγκεκριμένο τμήμα του Α.Π.Θ. λειτουργεί το εργαστήριο αναφοράς του κορωνοϊού, που έχει αναλάβει το απαιτητικό  έργο της ανάλυσης των δειγμάτων για τα πιθανά κρούσματα COVID-19 όλης της Βόρειας Ελλάδας. Η προσφορά αυξάνει κατά 30% τη δυναμικότητα, ώστε να εξετάζονται περισσότερα δείγματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα. 

Εθνική Ασφαλιστική 

Η εταιρεία προχωρά σε προμήθεια 100.000 χειρουργικών μασκών και 10 monitors παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών μονάδων ΜΕΘ, τα οποία θα διατεθούν στο Υπουργείο Υγείας για να χρησιμοποιηθούν στην προσπάθεια καταπολέμησης του COVID-19. 

ΕΑΣΕ 

Η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) προχώρησε σε δωρεά 5.000 μασκών για τα νοσοκομεία της χώρας, στηρίζοντας την προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και κυρίως των γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης, απέναντι στον COVID-19. 

Ήπειρος 

Τον εξοπλισμό παρακολούθησης για 24 κλίνες Μ.Ε.Θ. δωρίζει η εταιρεία Ήπειρος ΑΕΒΕ, θέλοντας να ενισχύσει το εθνικό σύστημα υγείας. Πιο αναλυτικά, η Ήπειρος συστρατεύεται στη μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 στη χώρα μας και προχωρά στη δωρεά πλήρους εξοπλισμού ηλεκτρονικής παρακολούθησης για 24 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείων του ΕΣΥ, που περιλαμβάνει 24 monitors παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών και 3 μονάδες ταυτόχρονης κεντρικής παρακολούθησης, που καλύπτουν, η καθεμία, 8 κλίνες. 

TÜV HELLAS (TÜV NORD) 

Στη δωρεά ιατρικών μασκών και ηλεκτροκαρδιογράφων στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» προχωρά η εταιρεία. Συγκεκριμένα, προβαίνει σε δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας/ Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «ΣΩΤΗΡΙΑ». Η δωρεά περιλαμβάνει 200 ιατρικές μάσκες Οξυγόνου χωρίς PVC με ειδικά φίλτρα για την αποφυγή διασποράς λοίμωξης του κορονοϊού (COVID 19) καθώς και δύο ηλεκτροκαρδιογράφους GE Mac 2000 και πραγματοποιείται εις μνήμην Διευθυντή Οδοντιατρικού Τμήματος Στέφανου Μανίκα.

Ευρωπαϊκή Πίστη 

Σε δωρεά 10 αναπνευστήρων υψηλής τεχνολογίας για την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Πίστη, θέλοντας να συμβάλλει ενεργά στις αυξημένες ανάγκες των Νοσοκομείων της χώρας μας, στηρίζοντας έμπρακτα το Υπουργείο Υγείας, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 

Όμιλος Σαρακάκη 

Ο όμιλος Σαρακάκη θέτει άμεσα στη διάθεση της Πολιτείας μία σειρά οχημάτων για τη διευκόλυνση του έργου των αρμόδιων αρχών που δοκιμάζονται καθημερινά.
Πιο συγκεκριμένα, θέτει άμεσα στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ένα Volvo Λεωφορείο Irizar 51 θέσεων και ένα Volvo Φορτηγό FH16 τράκτορα – ελκυστήρα 600 ίππων για δυνατότητα μεταφοράς μεικτού φορτίου 40 τόνων. 

Επίσης, θέτει άμεσα στη διάθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Επιβατικά αυτοκίνητα Honda & Mitsubishi και Δίκυκλα Honda, για την διευκόλυνση των μετακινήσεων των κινητών συνεργείων δειγματοληψίας που θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές διάστημα σε όλη την Ελλάδα στόχος των οποίων είναι η ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων των πολιτών προς τις Μονάδες Υγείας. 

Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, ως θεσμός που επικεντρώνεται στην στήριξη της κοινωνίας σε κάθε δύσκολη στιγμή, αποφάσισε τη δωρεά αναπνευστήρων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.