Συστάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής για ένα πιο οικολογικό χρηματοπιστωτικό σύστημα στην ΕΕ

Συστάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής για ένα πιο οικολογικό χρηματοπιστωτικό σύστημα στην ΕΕ

Μία δέσμη συστάσεων προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η οποία αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα τη στήριξη της μετάβασης στην οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αναπροσανατολισμός των ιδιωτικών κεφαλαίων σε πιο βιώσιμες επενδύσεις απαιτεί συνολική επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, υπογραμμίζει, στη σχετική ανακοίνωσή της, η Κομισιόν.

Η Επιτροπή τονίζει, επίσης, πως «το σημερινό σχέδιο δράσης για τα βιώσιμα χρηματοοικονομικά εντάσσεται στις προσπάθειες της Ένωσης Κεφαλαιαγορών (CMU) για σύνδεση των χρηματοοικονομικών με τις συγκεκριμένες ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας προς όφελος του πλανήτη και της κοινωνίας μας».

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μία ευρωπαϊκή στρατηγική για βιώσιμα χρηματοοικονομικά, η οποία καθορίζει έναν χάρτη πορείας για τις περαιτέρω εργασίες και τις προσεχείς ενέργειες που καλύπτουν όλους τους σχετικούς παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μεταξύ αυτών:

- Καθορισμός κοινής γλώσσας για τα βιώσιμα χρηματοοικονομικά, δηλαδή ενοποιημένο σύστημα κατάταξης της ΕΕ ή ταξινομία με στόχο να οριστεί τι είναι βιώσιμο και να εντοπιστούν οι τομείς όπου οι βιώσιμες επενδύσεις μπορούν να έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο.

- Δημιουργία σημάτων της ΕΕ για πράσινα χρηματοπιστωτικά προϊόντα με βάση αυτό το σύστημα κατάταξης της ΕΕ: Αυτό θα επιτρέψει στους επενδυτές να εντοπίζουν εύκολα επενδύσεις που συμμορφώνονται με τα πράσινα κριτήρια ή τα κριτήρια χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.

- Αποσαφήνιση του καθήκοντος των διαχειριστών στοιχείων ενεργητικού και των θεσμικών επενδυτών να λαμβάνουν υπόψη τη βιωσιμότητα στην επενδυτική διαδικασία και να αυξήσουν τις απαιτήσεις δημοσιοποίησης.

- Επιβολή στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις επενδύσεων της υποχρέωσης να συμβουλεύουν τους πελάτες με βάση τις προτιμήσεις τους σχετικά με τη βιωσιμότητα.

- Ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας: Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν σημαντική πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Επιτροπή θα διερευνήσει τη σκοπιμότητα αναπροσαρμογής των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες (πρόκειται για τον λεγόμενο «πράσινο συντελεστή υποστήριξης»), για τις βιώσιμες επενδύσεις, όταν αυτό δικαιολογείται από την άποψη του κινδύνου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι διαφυλάσσεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

- Ενίσχυση της διαφάνειας όσον αφορά τις εταιρικές εκθέσεις: Προτείνουμε να αναθεωρηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τις μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες, ώστε να ευθυγραμμιστούν περαιτέρω με τις συστάσεις της ειδικής ομάδας του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη δημοσιοποίηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών σχετικών με το κλίμα (TCFD).

Παρουσιάζοντας, τέλος, τις προτάσεις της Επιτροπής, ο πρώτος αντιπρόεδρός της, Frans Timmermans, δήλωσε σχετικά: «Η μετάβαση προς μία πιο πράσινη και πιο βιώσιμη οικονομία είναι καλή για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καλή για τα άτομα και καλή για τον πλανήτη. Σήμερα, διασφαλίζουμε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Οι προτάσεις μας θα επιτρέψουν στους επενδυτές και στους μεμονωμένους πολίτες να κάνουν μία θετική επιλογή, έτσι ώστε τα χρήματά τους να χρησιμοποιούνται πιο υπεύθυνα και να υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα».